Σκοπός
Σκοπός του παρόντος υποστηρικτικού υλικού ήταν η καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και της κατάλληλης ανταπόκρισης των μαθητών σε καθημερινές καταστάσεις.
Στόχοι
Οι στόχοι που τέθηκαν αφορούσαν την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας των μαθητών. Έτσι, επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα:
- Καλλιέργεια κριτικής ικανότητας
- Ικανότητα σειροθέτησης
- Καλύτερη οργάνωση σκέψης
- Μεγαλύτερη ευκολία στην επίλυση προβλημάτων
Δομή υλικού
Το υποστηρικτικό υλικό μελέτης διαμορφώθηκε με την αξιοποίηση κατάλληλων στρατηγικών, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επίπεδα κριτικής ικανότητας των μαθητών. Τα τέσσερα επίπεδα βασίζονταν στα εξής βήματα: Βλέπω-Παρατηρώ-Δίνω λύσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές οργανώνονταν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και εμπλέκονταν ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Περιεχόμενο
Το συγκεκριμένο υλικό περιείχε μία σειρά από διδακτικές στρατηγικές, όπως είναι οι δραστηριότητες σειροθέτησης, επεξεργασίας, ανάλυσης και σύνθεσης. Η μεθοδολογία του υλικού βασίστηκε στη διδασκαλία και επεξεργασία της κριτικής ικανότητας και ήταν χωρισμένο σε τέσσερα επίπεδα.
- 1ο επίπεδο: Βλέπω-Συλλογίζομαι-Απαντώ
- 2ο επίπεδο Παρατηρώ-Σκέφτομαι-Δίνω τη λύση
- 3ο επίπεδο: Συγκρίνω-Σκέφτομαι-Απαντώ
- 4ο επίπεδο: Κάρτες δημιουργίας ιστορίας
Το διδακτικό υλικό βασίζεται στη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού προγράμματος ανάπτυξης κριτικής σκέψης για μαθητές με αυτισμό και γλωσσικές δυσκολίες για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή τους σε καθημερινές καταστάσεις. Σχεδιάστηκε, λοιπόν, ένα διδακτικό πρόγραμμα το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή όλων των παιδιών.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., & Τριανταφυλλάκου, Δ. (2022). Κριτική ικανότητα. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.