Αναπτύσσοντας τη κριτική σκέψη στη ΔΑΦ

Αναπτύσσοντας τη κριτική σκέψη στη ΔΑΦ

Αναπτύσσοντας τη κριτική σκέψη στη ΔΑΦ.

Η Διαταραχή Αυτιστικού φάσματος έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί γονείς και θεραπευτές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παρέμβουμε λειτουργικά, καθώς και για τις ποικίλες εκφάνσεις που εμφανίζει η διαταραχή. Είναι ευρέως παραδεκτό πως αφορά μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επικοινωνεί και αναπτύσσει σχέσεις με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Έτσι, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι τα ελλείμματα που εντοπίζονται στην κοινωνική αλληλεπίδραση του ατόμου, αφού δυσκολεύεται αρκετά να δημιουργήσει σχέσεις με τους συνομήλικους του και δεν μπορεί με ευκολία να ενεργήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του περιβάλλοντός του. Αυτό συμβαίνει λόγω των ελλειμμάτων που εντοπίζονται στη Θεωρία του Νου, στην ικανότητα δηλαδή του ατόμου να αποδίδει νοητικές καταστάσεις στους άλλους αλλά και στον εαυτό του, όπως προθέσεις, επιθυμίες και συναισθήματα και με αυτόν τον τρόπο να ερμηνεύει ή και να προβλέπει συμπεριφορές (Wellman, 1990). Η παραπάνω ικανότητα συνεπάγεται την επίγνωση του τι σκέφτονται, πως αισθάνονται και τι κάνουν οι άλλοι και είναι πρωτεύουσας σημασίας για την αποτελεσματικότητα του ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον του (Hala, 1997). Τέλος, ελλείμματα εμφανίζονται και στις εκτελεστικές λειτουργίες, οι οποίες βοηθούν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων, ακολουθώντας μια αλληλουχία πράξεων.

Άμεση σχέση λοιπόν με τα παραπάνω έχει η ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, αντίληψη, προσοχή, συγκέντρωση), οι οποίες βοηθούν το παιδί να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και να ενεργεί μέσα σε αυτόν, καθώς και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η οποία συμβάλλει στην επίλυση απλών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Το my-book φέρνει ολοκληρωμένη κοντά σας τη σειρά γνωστικών δεξιοτήτων, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες κρίσης και επιλογής και στοχεύει:

  • Στον εντοπισμό των απαραίτητων μέσων για την επίλυση απλών προβλημάτων της καθημερινότητας
  • Στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων και επιλογών
  • Στην παρουσίαση προβλέψεων και πιθανών επιλογών
  • Στην εξάσκηση δεξιοτήτων για τη λήψη αποφάσεων.

Δραστηριότητες κρίσης και επιλογής

Πρόγραμμα Γνωστικής Παρέμβασης 5ο Επίπεδο Κριτικής & Δημιουργικής Σκέψης Μαθητές τελευταίων τάξεων Δημοτικού & Γυμνασίου

Επίγνωση και κατανόηση καταστάσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 3 =