Αποχαιρετώντας το Καλοκαίρι – Καλωσορίζοντας το σχολείο!

Αποχαιρετώντας το Καλοκαίρι – Καλωσορίζοντας το σχολείο!

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της μετάβασης στη σχολική πραγματικότητα;

Οι μέρες της ξεγνοιασιάς και της ξεκούρασης έρχονται στο τέλος τους. Το καλοκαίρι μάς αποχαιρετά και δίνει τη σκυτάλη στο σχολείο. Η προετοιμασία για επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει ομαλά όταν το παιδί έχει τον κατάλληλο χρόνο για να προσαρμοστεί σταδιακά. Είναι θετικό η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Έτσι, η επιστροφή στην καθημερινότητα θα είναι μία ευχάριστη διαδικασία. Παρακάτω προτείνονται ορισμένες προτάσεις για τη μετάβαση σε μία νέα σχολική χρονιά.

Ποιες προτάσεις βοηθούν στη μετάβαση σε μία νέα σχολική χρονιά;
  • Προετοιμασία: Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή στο σχολείο χρειάζεται γίνει προσαρμογή σε παλιές συνήθειες. Μερικές είναι το ωράριο ύπνου, η χαλαρή επανάληψη σε μαθήματα, η προετοιμασία του χώρου μελέτης και η επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο για την αγορά των απαραίτητων υλικών που απαιτούνται για το νέο σχολικό έτος.
  • Στόχοι: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευκολότερη προσαρμογή στη νέα σχολική χρονιά είναι ο ορισμός στόχων. Τους στόχους αυτούς επιθυμεί να επιτύχει το παιδί στο τέλος της χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύονται οι δυνατότητες και αυξάνεται το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης.
  • Επικοινωνία: Σημαντική είναι η συνεχής συζήτηση και ο διάλογος με το παιδί. Ιδιαίτερα πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά, οι γονείς είναι καλό να είναι γνωστές για τυχόν ανησυχίες και προβληματισμούς του προκειμένου να προλαμβάνονται έγκαιρα.
  • Κατανόηση: Η κατανόηση αποτελεί τη λέξη-κλειδί για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στη νέα καθημερινότητα. Η πίεση και το συνεχές άγχος δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός υγιούς κλίματος εντός και εκτός του σχολείου.
  • Ενθάρρυνση: Η συνεχής ενθάρρυνση αποτελεί παράγοντα εξέχουσας σημασίας για να αντιμετωπιστούν δυσκολίες ή καταστάσεις που προκαλούν άγχος και φόβο. Δε χρειάζεται να είναι οι γονείς υπερπροστατευτικοί. Έτσι, αυξάνεται η συναισθηματική εξάρτηση του παιδιού και ενισχύεται το αίσθημα της ανασφάλειας το οποίο δε βοηθά στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας.
  • Διασκέδαση: Το παιδί χρειάζεται να κατανοήσει πως το γεγονός πως ξεκινά το σχολείο δε συνεπάγεται ότι τελειώνει ο χρόνος της διασκέδασης και της ελευθερίας. Είναι χρήσιμο να οργανώνονται απογευματινές δραστηριότητες και κοντινές εξορμήσεις για να περιορίζεται η πίεση από τις σχολικές υποχρεώσεις και ο χρόνος να περνά δημιουργικά.
Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν σημαντικές συμβουλές για μια σχολική χρονιά την οποία το παιδί θα ανυπομονεί να βιώσει.

Θέλετε να πάρετε επιπλέον συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στο σχολείο;

Θέλετε προτάσεις οργάνωσης μελέτης;

Επισκεφτείτε στο my-book.gr το blog μας.

Μέσω της καρτέλας Σχολική Ετοιμότητα ανακαλύψτε ό,τι χρειάζεστε για το νέο σχολικό έτος.

Λίγες ημέρες έμειναν, μην καθυστερείτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 + ten =