ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Όταν γίνεται αναφορά στο λόγο/γλώσσα είναι σημαντικό να φέρνουμε στο νου μας τον σύνθετο χαρακτήρα του καθώς αποτελείται από ένα σύνολο επιμέρους στοιχείων, που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Μια από τις βασικότερες διαστάσεις του λόγου είναι αυτή της σημασιολογίας, στην οποία κεντρικό ρόλο έχει η κατάκτηση του λεξιλογίου και οι έννοιες που περιλαμβάνονται  στο λεξιλογικό μας ρεπερτόριο.
Η κατάκτηση του λεξιλογίου ξεκινά ήδη από τους πρώτους 6 μήνες ζωής του παιδιού. Από αυτό το σημείο κι έπειτα εντοπίζεται ραγδαία ανάπτυξη στο λεξιλόγιό του κυρίως από τα  πρώτα χρόνια, η οποία συνεχίζεται και στο υπόλοιπο της ζωής του. Ωστόσο, πολλά παιδιά με δυσκολίες μάθησης αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάκτηση και τη χρήση νέου λεξιλογίου. Όταν όμως κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την εκμάθηση νέων λέξεων, εφαρμόζοντας μια πληθώρα στρατηγικών για τη διδασκαλία τους, θα ανακαλύψουμε πόσο εύκολα μπορούν τα παιδιά να αφομοιώσουν νέες έννοιες και λέξεις, άκοπα, με φυσικό τρόπο. Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να λησμονούμε πως για να είναι επιτυχής η χρήση των διδακτικών στρατηγικών που θα εφαρμοστούν πρέπει να συμβαδίζουν με τον ξεχωριστό μαθησιακό τύπο του κάθε μαθητή και με τον τρόπο που προτιμά να προσεγγίσει τη γνώση της γλώσσας (πχ ατομικά ή συνεργατικά, οδεύοντας από τη γενική πληροφορία στην ειδική ή το αντίθετο κ.ά).

Κάποιες από αυτές τις στρατηγικές είναι:

  • Συνδυασμός της λέξης με αντίστοιχο σκίτσο, εικόνα, φωτογραφία.
  • Συνδυασμός της λέξης με αντίστοιχο αντικείμενο.
  • Χρήση μιμικής, χειρονομίας, κίνησης ή έκφρασης προσώπου για την απόδοση της σημασίας των λέξεων.
  • Ομαδοποίηση λέξεων κατά θεματικό κύκλο.
  • Χρήση πίνακα σημασιολογικών χαρακτηριστικών κ.ά

Για να γνωρίσετε αυτές και άλλες πολλές, το my-book φέρνει ολοκληρωμένο κοντά σας, ένα άρτια δομημένο, εκπαιδευτικό υλικό εμπλουτισμού του λεξιλογίου, με ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της λεξιλογικής ικανότητας και επίγνωσης!

Εμπλουτισμός Λεξιλογίου για μαθητές Δημοτικού

Εμπλουτισμός λεξιλογίου για μαθητές Δημοτικού Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης λεξιλογικής συνειδητότητας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 + 1 =