Τι είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός θεωρείται ως μία εκτεταμένη διαταραχή ανάπτυξης και εμφανίζεται πριν από τον τρίτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού. Επηρεάζει την ανάπτυξη παιδιών σε τομείς όπως είναι η κοινωνικότητα, η επικοινωνία και η φαντασία/σκέψη. Πιο συγκεκριμένα, ο αυτισμός ανήκει στο φάσμα διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών. Όταν μιλά κανείς για φάσμα αυτισμού εννοεί πως υπάρχουν δύο επιμέρους κατηγορίες. Από τη μία πλευρά, ο όρος καλύπτει τον αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας και είναι γνωστός ως Kanner, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται η διάχυτη αναπτυξιακά διαταραχή υψηλής λειτουργικότητας που περιλαμβάνει το σύνδρομο Asperger και άλλες ενδιάμεσες μορφές αυτισμού (Newson, 1977).
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού;
Όσον αφορά τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού με αυτισμό διακρίνονται δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και στην προσοχή/ανταπόκριση, κυρίως από τους 12 με 18 μήνες, καθώς τα σημάδια στη βρεφική ηλικία δεν είναι σαφή. Τα πρώιμα χαρακτηριστικά και οι αδυναμίες που παρατηρούνται είναι τα εξής:
- Ακραία και περίεργη συμπεριφορά (απάθεια – θυμός)
- Έλλειψη θετικών συναισθημάτων
- Ελλιπής βλεμματική επαφή, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου
- Εστίαση σε αντικείμενα και όχι σε ανθρώπους
- Επίμονη οπτική προσοχή σε ένα αντικείμενο και δυσκολία αποδέσμευσης από αυτό
- Περιορισμένο ενδιαφέρον για παιχνίδι λόγω των σύνθετων νοητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται
- Δυσκολία στον συντονισμό κινήσεων και παλινδρόμηση (όπως στην ομιλία που αρχίζει να μειώνεται ύστερα από ένα χρονικό σημείο) (Βάρβογλη, 2007).
Τι είδους διάγνωση και ποιες θεραπευτικές και εκπαιδευτικές μέθοδοι προτείνονται για τον αυτισμό;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική εξέταση διάγνωσης του αυτισμού ή τεστ αυτισμού. Η συνεργασία γονέων με τους ειδικούς θεραπευτές σε συνδυασμό με την κλινική παρατήρηση συμβάλλουν στην πραγμάτωση του αντίστοιχου προγράμματος παρέμβασης. Όταν μάλιστα η θεραπευτική παρέμβαση ξεκινά από την προσχολική ηλικία η διάγνωση είναι πιο αποτελεσματική. Ορισμένες θεραπευτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του αυτισμού είναι οι ακόλουθες:
- Λογοθεραπεία
- Εργοθεραπεία
- Μουσικοθεραπεία
- Χοροθεραπεία
- Δραματοθεραπεία
- Συμπεριφορική θεραπεία
- Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις
- Πολυαισθητηριακή προσέγγιση με συνδυασμό προφορικής ομιλίας, γραπτών συμβόλων και νοημάτων
- Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στη μάθηση
- Επικοινωνία με την ανταλλαγή εικόνων (Καλύβα, 2005)
Επισκεφτείτε το www.my-book.gr και ανακαλύψτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό προσαρμοσμένο πλήρως στις ανάγκες των παιδιών με αυτισμό!
Βιβλιογραφία
Βάρβογλη, Λ. (2007). Η διάγνωση του αυτισμού. Πρακτικός οδηγός. Αθήνα: Κατανιώτη.
Καλύβα, Ε. (2005). Αυτισμός – Εκπαιδευτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αθήνα: Παπαζήση.
Newson, E. (1977), Making Sense of Autism, London: National Autistic Society.