Ποιες δραστηριότητες προτείνονται σε παιδιά με αυτισμό για τις γιορτές;

Ποιες δραστηριότητες προτείνονται σε παιδιά με αυτισμό για τις γιορτές;

Ποιες δυσκολίες εντοπίζονται σε παιδιά με αυτισμό;

Το γεγονός πως τα συμπτώματα του αυτισμού εκδηλώνονται στην πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο ενός παιδιού ενθαρρύνει την έγκαιρη και στοχευμένη παρέμβαση. Βέβαια, ο εντοπισμός των κύριων συμπτωμάτων του αυτισμού είναι δύσκολος πριν την ηλικία των 12 μηνών και η διάγνωση είναι εφικτή στην ηλικία των 2 και ύστερα χρόνων.

Όσον αφορά τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού με αυτισμό διακρίνονται δυσκολίες  στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και στην προσοχή/ανταπόκριση, κυρίως από τους 12 με 18 μήνες, καθώς τα σημάδια στη βρεφική ηλικία δεν είναι σαφή. Οι αδυναμίες που παρατηρούνται είναι οι εξής:

  • Ακραία και περίεργη συμπεριφορά (απάθεια – θυμός)
  • Έλλειψη θετικών συναισθημάτων
  • Ελλιπής βλεμματική επαφή, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου
  • Εστίαση σε αντικείμενα και όχι σε ανθρώπους
  • Επίμονη οπτική προσοχή σε ένα αντικείμενο και δυσκολία αποδέσμευσης από αυτό
  • Περιορισμένο ενδιαφέρον για παιχνίδι λόγω των σύνθετων νοητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται
  • Δυσκολία στον συντονισμό κινήσεων και παλινδρόμηση (όπως στην ομιλία που αρχίζει να μειώνεται ύστερα από ένα χρονικό σημείο) (Βάρβογλη, 2007).

Πώς μπορούμε να δώσουμε περισσότερη μαγεία σε αυτές τις γιορτές;

Τα Χριστούγεννα έρχονται σιγά – σιγά, τα σπίτια γεμίζουν πολύχρωμα φωτάκια, μπάλες κόκκινες στολίζουν τα όμορφα δέντρα και το άρωμα των Χριστουγέννων γεμίζει τα σπίτια και τις καρδιές μας! Οι μικροί ήρωες της ζωής μας μετράνε αντίστροφα για τον ερχομό των γιορτών. Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το παρακάτω αρχείο και προετοιμάστε το παιδί σας να υποδεχτεί τις γιορτές με ευχάριστη διάθεση.

DOWNLOAD

Υπάρχουν ιατρικά τεστ που να βοηθούν στον άμεσο εντοπισμό συμπτωμάτων του αυτισμού;

Δεν υπάρχουν ιατρικά τεστ προκειμένου να εντοπιστούν τα συμπτώματα αυτισμού από την προσχολική ηλικία και καλό είναι να μην λαμβάνονται υπόψη μη επιστημονικές μέθοδοι για να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης. Οι γονείς χρειάζεται να απευθύνονται σε θεραπευτές εξειδικευμένους στον αυτισμό και σε ανάλογες αναπτυξιακές διαταραχές για να υπάρξει κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Μέσα από κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους (όπως οπτικό πρόγραμμα για παιδιά με αυτισμό, μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία κ.α.) μπορεί να βελτιωθεί η αναπτυξιακή τους πορεία σε σημαντικό βαθμό (Καλύβα, 2005).

Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις υποστήριξης που βοηθούν στη βελτίωση της αναπτυξιακής πορείας των αυτιστικών παιδιών από τα πρώιμα στάδια της διαταραχής.

 

Διδασκαλία Αναγνωστικής Κατανόησης – Χαμηλό

Βιβλιογραφία

Βάρβογλη, Λ. (2007). Η διάγνωση του αυτισμού. Πρακτικός οδηγός. Αθήνα: Κατανιώτη.

Καλύβα, Ε. (2005). Αυτισμός – Εκπαιδευτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αθήνα: Παπαζήση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × two =