Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις μεθόδους του παιχνιδιού, του θεάτρου και της προσομοίωσης μέσω της εκπαίδευσης των τεχνικών επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει
- οπτικό υλικό,
- κάρτες κοινωνικής συμπεριφοράς,
- roleplaying, δραματοποίηση,
- εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες, στις συμπεριφορικές και γνωσιακές τεχνικές.
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας υλοποιήθηκε στα πλαίσια αξιολόγησης με τη χρήση κλείδας παρατήρησης επικοινωνιακών δεξιοτήτων, πριν, κατά τη διάρκεια και με το τέλος της εφαρμογής του προγράμματος. Η ανάπτυξη των βασικών κωδικών επικοινωνίας με την καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι σημεία στα οποία φάνηκε η σταθερή και βελτιωμένη εικόνα των μαθητών που συμμετείχαν, καθώς και η μείωση εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, σχολικού εκφοβισμού και συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον. Η δεξιότητα έναρξης, διατήρησης και αποδοχής μίας αποτελεσματικής επικοινωνίας αποτέλεσαν τα θετικά σημεία του προγράμματος. Συμπερασματικά, φάνηκε ότι η ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται περαιτέρω μελέτη του προγράμματος σε μαθητές Γυμνασίου, καθώς και σε μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς ως βοηθητικό εργαλείο μάθησης επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Σε ποιους απευθύνεται
Σε παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, καθώς και σε παιδιά με δυσκολίες κοινωνικής επικοινωνίας. Βοηθητικό υλικό για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και ειδικούς εκπαιδευτικούς.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., & Νικόλαρου, Χ.-Γ. (2021). Επικοινωνιακές δεξιότητες για παιδιά με ΔΑΦ. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.