Πρόγραμμα παρέμβασης Γραφο-Φωνημικής Επίγνωσης: Αντιμετωπίζοντας αντικαταστάσεις, αντιστροφές και παραλείψεις γραμμάτων
Δομή υλικού
Το υποστηρικτικό υλικό μελέτης διαμορφώθηκε με την αξιοποίηση κατάλληλων στρατηγικών, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επίπεδα ανάγνωσης και γραφής σε επίπεδο συλλαβών, λέξεων, προτάσεων και κειμένου. Έτσι, οι ενότητες περιελάμβαναν δραστηριότητες γενίκευσης, εκμάθησης και εποπτικό υλικό, προκειμένου οι μαθητές να οργανώνονται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και να εμπλέκονται ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Περιεχόμενο
Η μέθοδος ανάπτυξης των δεξιοτήτων περιλαμβάνει μία σειρά από δραστηριότητες με οπτικό υλικό. Το πρώτο μέρος έχει δραστηριότητες γενίκευσης φωνημάτων έτσι ώστε το παιδί να είναι σε θέση να τα διακρίνει. Στη συνέχεια, το διδακτικό υλικό περιέχει δραστηριότητες γενίκευσης δίψηφων φωνηέντων και συμφώνων. Έπειτα, προχωρά στην εκμάθηση της γραφής σε επίπεδο συλλαβών, συμπλεγμάτων, λέξεων, προτάσεων και κειμένου. Τέλος, περιλαμβάνονται παιχνίδια και εποπτικό υλικό γραφής.
Η μεθοδολογία του υλικού βασίστηκε στη διδασκαλία της φωνολογικής επίγνωσης και είναι χωρισμένο στις ακόλουθες ενότητες:
- Φωνήματα
- Δίψηφα φωνήεντα
- Δίψηφα σύμφωνα
- Συλλαβές
- Συμπλέγματα
- Λέξεις
- Προτάσεις
- Παιχνίδια
- Εποπτικό υλικό γραφής
Το διδακτικό υλικό επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού προγράμματος ανάπτυξης της φωνολογικής επίγνωσης για μαθητές προσχολικής ηλικίας με δυσκολίες λόγου και αναγνωστικές αδυναμίες. Σχεδιάστηκε, λοιπόν, ένα διδακτικό πρόγραμμα το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή όλων των παιδιών.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. & Νίνου Ε. (2023). Πρόγραμμα παρέμβασης Γραφο-Φωνημικής Επίγνωσης: Αντιμετωπίζοντας αντικαταστάσεις, αντιστροφές και παραλείψεις γραμμάτων: Διαβαθμισμένο Πρόγραμμα Υποστήριξης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.