Η δομή του διδακτικού προγράμματος σχεδιάστηκε με βάση τους διδακτικούς στόχους και διαμορφώθηκε για την εισαγωγή διδασκαλίας 4 λέξεων ανά συνεδρία και συλλογικών δραστηριοτήτων ανά 10 λέξεις. Επίσης, συνδυάστηκε με τη δημιουργία εικονογραφημένου λεξικού για συνεχή χρήση από τα ίδια τα παιδιά. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιέχει:
- Οπικοποιημένες καρτέλες με οικογένειες λέξεων
- Λεξόδεντρο
- Ακουστική διάκριση μοτίβου
- Οπτική διάκριση μοτίβου
- Δραστηριότητες με οδούς μάθησης
- Γλωσσικές δραστηριότητες
- Πίνακας αισθήσεων
Επίσης, το πρόγραμμα παρέμβασης με τη στρατηγική της σκαλωσιάς, είχε πάντα τελική δραστηριότητα ανάκλησης και διασύνδεσης με προϋπάρχουσα γνώση, σύμφωνα με το βηματολόγιο προσέγγισης των λέξεων, όπως φαίνεται στον πίνακα.
Mεθοδολογία
Η βιβλιογραφία αναφέρει, ότι οι μαθητές με δυσλεξία εμφανίζουν περιορισμένο ορθογραφικό επίπεδο και ελλείμματα στο επίπεδο της μορφολογικής επίγνωσης (Χρυσάνθου, 2017). Επισημαίνεται, ότι δεν έχουν αναπτυγμένες τις δεξιότητες, που απαιτούνται, για να κάνουν χρήση μορφολογικών στρατηγικών. Επιπλέον, προστίθεται ότι, στις περιπτώσεις που γνωρίζουν στρατηγικές, δεν έχουν τις δεξιότητες για συστηματική και στοχευμένη χρήση των ορθογραφικών στρατηγικών (Παντελιάδου & Αντωνίου, 2008). Παράλληλα, τονίζεται, ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάκληση σταθερής ορθογραφικής αναπαράστασης, με αποτέλεσμα να κάνουν ετυμολογικά οπτικά λάθη (Πόρποδας, 2003).
Με βάση τα πορίσματα των ερευνών και τις βιβλιογραφικές αναφορές, αποφασίστηκε η μεθοδολογία σχεδιασμού του διδακτικού υλικού και της ερευνητικής διαδικασίας, με σκοπό τη μετέπειτα εφαρμογή του. Επιλέχθηκε η διδακτική μεθοδολογία, ανεξάρτητα από το Α.Π. στην περίπτωση της ορθογραφίας και βασίστηκε στην ενίσχυση ευκαιριών για επαφή με την ορθογραφία και τη διαδικασία μάθησης της ορθογραφίας. Η διδακτική μέθοδος ήταν:
- Η πολυαισθητηριακή διδασκαλία, που αφορά τη διδασκαλία με την αξιοποίηση όλων των αισθήσεων. Στη δική μας περίπτωση βασίστηκε σε:
- Αυτοματοποίηση δεξιοτήτων μέσω πολυαισθητηριακής αντιστοίχισης της μορφολογικής επίγνωσης.
- Δομημένες δραστηριότητες κατανόησης της δομής της γλώσσας, χωρίς τη χρήση γραμματικών κανόνων.
- Άμεση αξιολόγηση-ανατροφοδότηση σε κάθε δραστηριότητα.
- Η άμεση διδασκαλία, που αποτελείται από σαφείς, συστηματικές και μεθοδικές διδακτικές διαδικασίες. Θέτει σαφείς μαθησιακούς στόχους και παρέχει άμεση και ταχύτατη ανατροφοδότηση (Παντελιάδου & Αντωνίου, 2008).
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. (2021). Πολυαισθητηριακή Διδασκαλία Θεματικής Ορθογραφίας. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.