Μαθαίνοντας αλλιώς τους αριθμούς από το 11 ως το 20
Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ακολουθώντας τις αρχές της διαφοροποιημένης μάθησης και με τη βασική αρχή της τροποποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας (ΑΠΣ) και το ΔΕΠΠΣ.
Σκοπός
Το υλικό αυτό επιχειρεί με τρόπο δομημένο και οργανωμένο να παρουσιάσει τους αριθμούς ως το 20 και με τις τρεις μορφές (αναλογική, οπτικοακουστική, αραβική) (Καραγιαννάκης, 2012), να οδηγήσει τους μαθητές στην κατανόηση με ένα μοτίβο δραστηριοτήτων και, στη συνέχεια, στη γενίκευσή τους.
Εφαρμογή
Στον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων, ακολουθήθηκε η εξής πορεία:
- Εικονογράφηση αριθμού με τη συνοδεία ρίμας.
- Παρουσίαση τριών μορφών αριθμού (αναλογική-οπτικοακουστική-αραβική).
- Δραστηριότητες γενίκευσης:
- Σχηματισμός αριθμού
- Οπτική – ακουστική αντίληψη
- Ιχνηλάτηση
- Γραφή
- Σύνδεση αριθμού – ποσότητας
- Ανάγνωση
Σε ποιους απευθύνεται
Σε όλους τους μαθητές της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, τυπικής ανάπτυξης αλλά και με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Βιβλιογραφική αναφορά
Δημάκος, Γ., Ηλιοπούλου, Μ., & Νίνου, Ε. (2018). Μαθαίνοντας αλλιώς τους αριθμούς από το 11 ως το 20. Σπάρτη: my-book.gr.
Μαθαίνοντας Αλλιώς τα Δίψηφα φωνήεντα!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βάση όλες τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την προσέγγιση, μελέτη και γενίκευση των δίψηφων. Μέσα στο πρόγραμμα αξιοποιήθηκε η αρχή της δομημένης, στοχευμένης προσέγγισης με προσθήκη δραστηριοτήτων και την εναλλαγή υλικών.
Στόχος: Η καλύτερη προσέγγιση των δίψηφων για όλους τους μαθητές, αλλά ειδικότερα για τους μαθητές με ΕΕΑ.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε μαθητές που φοιτούν στην Α΄ Δημοτικού με τη μορφή μεθοδολογικού υλικού γενίκευσης και εμπέδωσης των δίψηφων. Ειδικότερα, αποτελεί κατάλληλο υλικό για μαθητές που φοιτούν στην Β΄ Δημοτικού για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη επανάληψη. Είναι όμως ειδικά διαμορφωμένο υλικό για μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (ΕΜΔ) και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά ως υλικό παρέμβασης για την αναγνώριση, μελέτη, εξάσκηση και τελικά εμπέδωση των δίψηφων σε μαθητές με αναγνωστικές δυσκολίες, αφού βασίζεται στην οπτική αντίληψη, στις μνημονικές δεξιότητες και στις γνωστικές στρατηγικές. Παράλληλα, με την μορφή της δόμησης και της ακολουθίας μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως υλικό σε μαθητές με ΔΕΠ-Υ, χαμηλό νοητικό δυναμικό και σε μαθητές που υπάγονται στο φάσμα του αυτισμού για κατάκτηση πρώτης γραφής και ανάγνωσης.
Βιβλιογραφική αναφορά
Δημάκος, Γ., Ηλιοπούλου, Μ., & Νίνου, Ε. (2017). Μαθαίνοντας αλλιώς τα δίψηφα φωνήεντα. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.