Ουράνιο τόξο
Παρέμβαση στη φωνολογία
Παραμυθική ιστορία καλλιέργειας Φωνολογικής Επίγνωσης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
Περιεχόμενο
Το συγκεκριμένο e-book είναι μία προσπάθεια για δημιουργία μίας παραμυθικής ιστορίας με έντονο τον χαρακτήρα της αλληλεπίδρασης μεταξύ κειμένου, δραστηριοτήτων και παιδιού. Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, το παιδί προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο και μέσω της ενεργητικής μάθησης τους τομείς της φωνολογικής επίγνωσης. Δεν είναι απλά μία ιστορία, αλλά μία ιστορία που διδάσκει μέσα από το περιεχόμενό της, όπου καλεί το παιδί να γίνει ο πρωταγωνιστής και να συνδράμει άμεσα στην εξέλιξη της ιστορίας μέσω της γνωριμίας και της ανάπτυξης της φωνολογικής ενημερότητας.
Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα βοηθητικό εργαλείο για μαθητές με:
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Δυσλεξία
- Αναγνωστικές δυσκολίες
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., & Μακρυσοπούλου, Σ. (2019). Ουράνιο τόξο. Σπάρτη: my-book.gr
Ταξιδεύοντας στο δάσος
Οι τεχνικές και ο τρόπος δόμησης του βιβλίου αυτού, έχουν παρουσιαστεί στο 29ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας με τίτλο: «Παιδιά, Έφηβοι και Οικογένεια στη Νέα Εποχή, Ανάγκες Υγείας & Ψυχοκοινωνικής Ευεξίας», στην Καβάλα 14-17 Σεπτεμβρίου 2017.
Το συγκεκριμένο e-book αποτελεί ένα πρωτότυπο εναλλακτικό εργαλείο αξιολόγησης και ενίσχυσης των βασικών δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας. Είναι μια παραμυθϊστορία που είναι βασισμένη στην έννοια της αλληλεπίδρασης και την ενεργητική συμμετοχή του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία. Αποτελεί μοναδικό υλικό για τη διερεύνηση της σχολικής ετοιμότητας ενώ παράλληλα αξιοποιείται ως εργαλείο ενίσχυσης των δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας.
Δομή
Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό παραμύθι που δημιουργήθηκε με σκοπό, την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων της σχολικής ετοιμότητας. Η ιστορία ενεργοποιεί τον μαθητή και τον καθιστά συμπρωταγωνιστή. Έχει ως ένα βαθμό, την κλασική μορφή παραμυθιού, με εισαγωγική πρόταση, ωραίες περιγραφές τοπίων, ζωντανούς διαλόγους, περιπέτειες και εναλλαγές τοπίων. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτό. Μέσα στο παραμύθι υπάρχουν ενσωματωμένες δραστηριότητες που εμπλέκουν το μαθητή στην εξέλιξη της ιστορίας, ενώ συνοδεύεται με υλικό οπτικοποίησης τοπίων και αντικειμένων του παραμυθιού. Οι δραστηριότητες αυτές επιλέχθηκαν με βάση τους μαθησιακούς τομείς που επιθυμούσαμε να ενισχύσουμε, δηλαδή ήταν επικεντρωμένες στην καλλιέργεια των προμαθηματικών δεξιοτήτων.
Μεθοδολογία
Η μεθοδολογία του παραμυθιού βασίζεται στην ενεργητική μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σχολικής ετοιμότητας μέσα από την αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση. Ο συνδυασμός αφηγηματικού λόγου με την παρουσία της οπτικοποίησης διαμορφώνει κατάλληλα περιβάλλοντα μάθησης.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε όλους τους μαθητές προνηπίου, νηπίου και πρώτης σχολικής ηλικίας. Είναι κατάλληλο για όλους τους μαθητές τυπικής ανάπτυξης αλλά και ειδικά διαμορφωμένο για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, αυτισμός ΔΕΠ-Υ). Εφαρμόζεται από γονείς και ειδικούς.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., & Μακρυσοπούλου, Σ. (2017). Ταξιδεύοντας στο δάσος. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.