Φύλλα εργασίας Αναγνωστικής Ικανότητας για μαθητές Α΄ Δημοτικού
Η ανάγνωση μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Η πορεία της ανάγνωσης γίνεται αποτελεσματικότερη μέσα από τη δομή της γλώσσας (ΣΦ-ΣΦ, ΣΦ-ΣΦ-ΣΦ).
Περιεχόμενο
Το πρόγραμμα, που έχει ενσωματωθεί στη σειρά Αλφαβητισμός, «Μαθαίνω να γράφω και να διαβάζω» περιλαμβάνει εξειδικευμένο υλικό με τη μορφή φύλλων εργασίας για ενίσχυση της αναγνωστικής ικανότητας.
Η δομή του προγράμματος βασίζεται στην παρουσίαση εικόνων, την εμφάνιση φωνημάτων και μία σειρά από δραστηριότητες προσέγγισης των λέξεων. Έχουν επιλεγεί, αλφαβητικά, λέξεις για ενίσχυση της αναγνωστικής ικανότητας.
Στόχοι
- Οπτική και ακουστική αναγνώριση φωνημάτων
- Αναγνωστική ικανότητα
- Γραφή
- Μηχανισμός ανάγνωσης και γραφής
Σε ποιους απευθύνεται
Σε όλα τα παιδιά που τελειώνουν το νήπιο, ως εργαλείο επίγνωσης και κατανόησης των φωνημάτων. Στους μαθητές της πρώτης σχολικής ηλικίας, ως μέσο αφομοίωσης των φωνημάτων και, τέλος, είναι αποτελεσματικό εργαλείο μάθησης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε επίπεδο γενικής τάξης, τμήματος ένταξης, αλλά και ως μέσο διορθωτικής αγωγής.
Βιβλιογραφική αναφορά
Δημάκος, Γ., Ηλιοπούλου, Μ., & Νίνου, Ε. (2018). Φύλλα εργασίας αναγνωστικής ικανότητας για μαθητές Α΄ δημοτικού. Σπάρτη: my-book.gr
Οι εικόνες των Γραμμάτων μας ταξιδεύουν στην Αλφαβήτα!
Περιεχόμενο
Το πρόγραμμα βασίζεται στην οπτική παρουσίαση και αντίληψη των φωνημάτων της αλφαβήτας. Αποτελείται από οπτικοποίηση συνοδευμένη από σύντομο ποίημα που βοηθάει στη μνημονική ανάσυρση του κάθε γράμματος. Επίσης, συνοδεύεται από αναλυτικό υλικό δραστηριοτήτων οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών για την ολιστική προσέγγιση των γραμμάτων της αλφαβήτας.
Εκπαιδευτικές τεχνικές
- Ενεργός συμμετοχή και επιλογές από τα παιδιά
- Οπτικοποίηση
- Κιναισθητικές δραστηριότητες
- Δραματοποίηση
- Ολιστικές προσεγγίσεις της γνώσης
- Ρόλος του εκπαιδευτικού: υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός
Στόχοι
- Οπτική αναγνώριση
- Οπτική αντίληψη
- Ακολουθία γραμμάτων
- Αλφαβητική σειρά
Σε ποιους απευθύνεται
Σε όλα τα παιδιά που τελειώνουν το νήπιο, ως εργαλείο επίγνωσης και κατανόησης των φωνημάτων. Στους μαθητές της πρώτης σχολικής ηλικίας, ως μέσο αφομοίωσης των φωνημάτων και τέλος είναι αποτελεσματικό εργαλείο μάθησης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε επίπεδο γενικής τάξης, Τμήματος Ένταξης, αλλά και ως μέσο διορθωτικής αγωγής.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. (2018). Οι εικόνες των γραμμάτων μάς ταξιδεύουν στην αλφαβήτα. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.