ΔΕΠΥ στο Σπίτι

ΔΕΠΥ στο Σπίτι

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ στο σπίτι;

 

Η ανατροφή παιδιών με ΔΕΠΥ είναι δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά η στήριξη των γονέων είναι σημαντική, καθώς βοηθά στη μείωση των ελαττωμάτων. Χρειάζεται, λοιπόν, σχεδιασμός συγκεκριμένου προγράμματος και τροποποίηση αυτού, έτσι ώστε να κατανοεί το κάθε παιδί τυχόν αναγκαίες αλλαγές της καθημερινής ρουτίνας. Συγκεκριμένα:

  • Εφαρμόστε κανόνες στο σπίτι. Οι κανόνες πρέπει να είναι απλοί και ακριβείς, προκειμένου να κατανοεί το παιδί τις συνέπειες της παραβίασης των κανόνων αυτών.
  • Θετικό κλίμα. Το οικογενειακό περιβάλλον απαιτείται να είναι ήρεμο. Επιπλέον, ο γονέας οφείλει να επιβραβεύει το παιδί όταν ολοκληρώνει κάθε βήμα προκειμένου να πραγματοποιεί ομαλά τις δραστηριότητές του.
  • Σταθερότητα απόψεων. Σε περίπτωση παραβίασης οδηγιών χρειάζεται προειδοποίηση μόνο μία φορά με ήρεμη φωνή. Αν η ενημέρωση δε φέρει αποτελέσματα, εφαρμόστε την τιμωρία που είχατε υποσχεθεί. Μην ξεχνάτε τις θετικές συνέπειες του διαλόγου για τη βελτίωση των επικοινωνιακών σας σχέσεων με το παιδί.
  • Βοήθεια σε σχολικές δραστηριότητες. Βοηθήστε το παιδί να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, βρείτε τα ρούχα, ετοιμάστε την τσάντα.
  • Ρουτίνα στο σπίτι. Διαλέξτε συγκεκριμένο μέρος για την πραγμάτωση των σχολικών υποχρεώσεων. Το μέρος αυτό είναι σημαντικό να μη βρίσκεται κοντά σε τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς και σε δραστηριότητες που αποσπούν εύκολα την προσοχή.
  • Εστίαση στην προσπάθεια. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε συχνή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές του παιδιού. Επιβραβεύστε το παιδί, προκειμένου να ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του, δίνοντας μια μικρή ανταμοιβή για καλύτερους βαθμούς.

Συμπεραίνοντας, είναι απαραίτητο να ακούτε τα παιδιά σας και να ενθαρρύνετε τα δυνατά τους σημεία ανταμείβοντάς τα με επαίνους. Να είστε ρεαλιστές στις προσδοκίες και απαιτήσεις σας, προκειμένου να κατανοούν τα παιδιά τις περιπτώσεις που συμπεριφέρονται με λανθασμένο τρόπο (Καλαντζή – Αζίζι & Καραδήµας, 2004; Τζαμπαζή, 2019).

Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις υποστήριξης και

παρέμβασης για παιδιά που παρουσιάζουν συχνή διάσπαση προσοχής.

Υποστηρικτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης για ΔΕΠ-Υ

Βιβλιογραφία

Καλαντζή – Αζίζι, Α. & Καραδήµας, Ε.Χ. (2004). Διάσπαση προσοχής και αδυναµία ελέγχου των παρορµήσεων από τον απρόσεκτο µαθητή ως την διαταραχή ελλειµµατικής προσοχής – υπερκινητικότητα. Στο Καλαντζή – Αζίζι, Α. & Ζαφειροπούλου, Μ. (επιµ.). Προσαρµογή στο σχολείο. Πρόληψη και αντιµετώπιση δυσκολιών. Αθήνα: Ελληνικά Γράµµατα.

Τζαμπαζή Α. (2019). Δεπυραζει – πρακτικός οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αθήνα: Πεδίο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × three =