Γιατί είναι Σημαντική η Εκπαίδευση για κάθε Παιδί;

Γιατί είναι Σημαντική η Εκπαίδευση για κάθε Παιδί;

Ποια είναι η σημασία της εκπαίδευσης;

Η εκπαίδευση αποτελεί ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Η ευθύνη κάθε πολιτείας είναι να παρέχεται ανοικτή και ισότιμη ποιοτική παιδεία, καθώς και ευκαιρίες δια βίου μάθησης σε όλους. Αν το κράτος δε μεριμνά για τη διαφύλαξη του δικαιώματος αυτού, τότε η ισότητα των φύλων καθώς και των κοινωνιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, δε θα υπάρξει.

Πότε ανακηρύχθηκε η διεθνής ημέρα εκπαίδευσης;

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε στις 3 Δεκεμβρίου 2018, την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση. Ο σκοπός είναι η ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την παιδεία;

Οι παγκόσμιοι στόχοι για την παιδεία σχετίζονται με την ένταξη όλων των παιδιών σε αυτήν παρέχοντας όποια παροχή είναι αναγκαία και εξασφαλίζει την ποιότητά της. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, η ανάγκη για εκπαιδευτικά και ψυχοκοινωνικά προγράμματα αυξάνεται συνεχώς. Η ανάγκη αυτή παρουσιάζεται τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση. Η αξιοποίηση, λοιπόν, της τεχνολογίας, της ασύγχρονης και τη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δίνουν την ευκαιρία για μία εκπαίδευση ενταξιακή και δίκαιη.

Γιατί είναι σημαντική η ειδική αγωγή;

Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ανάλογα με τον βαθμό και το είδος των εκπαιδευτικών αναγκών, προσδιορίζεται η κατηγορία των αντίστοιχων σχολικών μονάδων. Στις υπηρεσίες της ειδικής αγωγής περιλαμβάνονται η διάγνωση και η συνεχής διδακτική παρέμβαση με την αξιοποίηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών εργαλείων και προγραμμάτων αποκατάστασης τα οποία πραγματώνονται από ειδικά κέντρα υποστήριξης.

Η ειδική εκπαίδευση επιδιώκει τα ακόλουθα:

  • Ενίσχυση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων των παιδιών με δυσκολίες, ώστε να εντάσσονται ομαλά στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.
  • Αρμονική συνύπαρξη με το κοινωνικό σύνολο μέσα από τη διασφάλιση των απαραίτητων υπηρεσιών τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, όπως ύπαρξη κατάλληλων κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και συνεχής ενημέρωση.
  • Ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας μέσα από την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων αποκατάστασης, καθώς και εκπαιδευτικών εργαλείων που ενισχύουν αισθήματα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης (Εφημερίς της Ελληνικής Κυβερνήσεως, 2008).

Βέβαια, οι παραπάνω στόχοι υλοποιούνται μόνο αν επιτευχθούν τα εξής:

  • Έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση αξιολόγηση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών στα κέντρα διαφοροδιάγνωσης, διάγνωσης και υποστήριξης.
  • Διαρκής παρέμβαση από τα πρώιμα ηλικιακά χρόνια του παιδιού.
  • Εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων παρέμβασης για μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Ύπαρξη εξειδικευμένου, στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, ανθρώπινου δυναμικού που θα εστιάζει στα δυνατά σημεία του κάθε μαθητή και θα προτείνει καινοτόμες εκπαιδευτικές ιδέες.
  • Γονεϊκή στήριξη η οποία θα χαρακτηρίζεται από κατανόηση απέναντι σε δυσκολίες, αποδοχή και ενδιαφέρον, προκειμένου να επηρεαστεί θετικά ο βαθμός αυτοεκτίμησης του παιδιού μελλοντικά.
  • Συμβολή κέντρων ειδικής αγωγής για την ολιστική προσέγγιση διαφόρων ειδών διαταραχής με την παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών από ειδικούς λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους και παιδαγωγούς (Εφημερίς της Ελληνικής Κυβερνήσεως, 2008; Παπαδάτος, 2011; Πόρποδας, 2003).

Ας δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό.

Η ομάδα του my-book.gr επιδιώκει μέσω των εκπαιδευτικών υλικών και των επιμορφωτικών προγραμμάτων να στηρίξει το δικαίωμα όλων στην παιδεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 3 =