Δημιουργώντας τις συνθήκες για μια… γεμάτη νόημα ανάγνωση!

Δημιουργώντας τις συνθήκες για μια… γεμάτη νόημα ανάγνωση!

Η αναγνωστική ευχέρεια αφορά, κυρίως, την εκφορά του λόγου και αποτελεί σημαντική πτυχή της αναγνωστικής κατανόησης αφού η ενίσχυσή της μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια γεμάτη νόημα ανάγνωση. Η ευχερής αναγνωστική αποκωδικοποίηση εκφράζει τη ρέουσα ανάγνωση από την οποία προκύπτει νόημα (LaBerge & Samuels, 1974). 

Πώς μπορώ να την ενισχύσω;

  • Υποδειγματική φωναχτή ανάγνωση με έμφαση στο ύφος του αναγνώστη ανάλογα με το κείμενο.
  • Πολλαπλές αναγνώσεις του ίδιου κειμένου
  • Η τεχνική της «Ανάκτησης Ανάγνωσης» – «Reading Recovery”
  • Πολύτιμος βοηθός  στην  ευχέρεια και ακολούθως στην κατανόηση είναι τα  σημεία  στίξης και ο κατάλληλος χρωματισμός της φωνής για το καθένα από αυτά.

Επίσης, η  ανάπτυξη του λεξιλογίου, ο πλούτος των σημασιολογικών αναπαραστάσεων και η γραμματικο-συντακτική ενημερότητα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον αναγνώστη :

α. να αντιλαμβάνεται τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις λέξεις μιας πρότασης.
β. να καθιστά εφικτή την «πρόβλεψη» των λέξεων που έπονται, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της αναγνωστικής ευχέρειας (Αντωνίου, 2008).
Το my-book.gr, έχει διαμορφώσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας σε διαβαθμισμένα επίπεδα (χαμηλό-μεσαίο-υψηλό), προκειμένου να ενισχύσει αυτή την τόσο σημαντική πτυχή της αναγνωστικής κατανόησης, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να έχει ο κάθε μαθητής ανάλογα με το επίπεδο ανάγνωσης στο οποίο βρίσκεται.

Βιβλιογραφία

  • Αντωνίου, Φ. (2008) ‘Ενίσχυση της αναγνωστικής κατανόησης’, στο Αντωνίου, Φ. και Παντελιάδου, Σ. (επιμ.) Διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Θεσσαλονίκη : Γράφημα.
  • LaBerge, D. and Samuels, S. J. (1974) ‘Toward a Theory of Automatic Information Processing in Reading’, Cognitive Psychology, 6, pp. 293-323.

Εξειδικευμένο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας – Διαβαθμισμένα επίπεδα (Χαμηλό επίπεδο)

Εξειδικευμένο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας – Διαβαθμισμένα επίπεδα (Υψηλό επίπεδο)

Εξειδικευμένο πρόγραμμα αναγνωστικής ευχέρειας – Διαβαθμισμένα επίπεδα (Μεσαίο επίπεδο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ten + one =