Εξειδικευμένο Υλικό Δυσλεξίας

Εξειδικευμένο Υλικό Δυσλεξίας

Τι είναι η διορθωτική αγωγή;

Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν επίκεντρο ενδιαφέροντος αρκετών επιστημονικών κλάδων. Η έννοια των μαθησιακών δυσκολιών χαρακτηρίζεται ως μία κατηγορία στην οποία εντάσσονται τα παιδιά με δυσκολίες στη μαθησιακή διαδικασία. Μία από τις μαθησιακές δυσκολίες είναι και η διαταραχή ανάγνωσης ή δυσλεξία. Η διορθωτική αγωγή στοχεύει στην εξάλειψη των συνεπειών μιας αναπηρίας με ειδική  διδασκαλία (ειδική αγωγή) δεξιοτήτων-ακαδημαϊκών (ανάγνωση, γραφή κτλ), κοινωνικών (τρόπων συμπεριφοράς, επικοινωνίας) αυτοεξυπηρέτησης (ένδυση), επαγγελματικών (δεξιότητες σταδιοδρομίας). Η μαθησιακή διαταραχή της δυσλεξίας βελτιώνεται με τη χρήση της διορθωτικής αγωγής σε προγράμματα παρέμβασης.

Ποιο διδακτικό υλικό είναι ιδανικό για παιδιά με δυσλεξία;

Το διδακτικό υλικό διορθωτικής αγωγής βασίζεται στη διαμόρφωση ενός αποκαταστασιακού προγράμματος παρέμβασης για παιδιά με δυσλεξία. Είναι διαμορφωμένο σε τρία μέρη τα οποία ακολουθούν τη μεθοδολογία:

  • Βλέπω
  • Κατανοώ
  • Ονομάζω
  • Γράφω
  • Μιλώ

Το περιεχόμενο αφορά την ενίσχυση της αναγνωστικής ικανότητας και κατανόησης, των μνημονικών δεξιοτήτων, της οπτικής/ακουστικής διάκρισης, του οπτικού/κινητικού συντονισμού, των δεξιοτήτων γραφής και του λεξιλογίου για τη βελτίωση του προφορικού και γραπτού λόγου. Αξιοποιούνται ενεργητικές εκπαιδευτικές μέθοδοι όπως η πολυαισθητηριακή, η εξατομικευμένη και η συνεργατική μέθοδος διδασκαλίας έτσι ώστε να ενισχύεται το ενδιαφέρον των μαθητών προς τη μαθησιακή διαδικασία.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μία ιδέα από το συγκεκριμένο διδακτικό υλικό:

υλικό δυσλεξίας

υλικό δυσλεξίας

Επιθυμείτε να ανακαλύψετε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό βασισμένο στη μαθησιακή διαταραχή της δυσλεξίας;

Επισκεφτείτε το my-book.gr και βρείτε ό,τι σας ενδιαφέρει!

Αποκατάσταση Δυσλεξίας Προγράμματα διορθωτικής αγωγής – Τεύχος Α΄

Αποκατάσταση Δυσλεξίας Προγράμματα διορθωτικής αγωγής – Τεύχος Β΄

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − one =