Η 25η Μαρτίου Αλλιώς

Η 25η Μαρτίου Αλλιώς

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Ειδικότερα, εορτάζεται τόσο ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση όσο και το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο εθνικός και θρησκευτικός χαρακτήρας της 25ης Μαρτίου χρειάζεται να μεταδοθεί στα παιδιά με τρόπο δημιουργικό και διαφοροποιημένο, αφού η ιστορία του παρελθόντος συνδέεται άμεσα με το παρόν.

Τι προτείνει η ομάδα του My-book.gr;

Η ομάδα του My-book.gr, αναλογιζόμενη την αξία της ιστορίας και την ανάγκη μετάδοσής της στους μαθητές, δημιούργησε ένα διδακτικό υλικό. Ο τίτλος του είναι «Μαθαίνοντας Αλλιώς για την 25η Μαρτίου» και προσεγγίζει την 25η Μαρτίου αλλιώς. Συγκεκριμένα, το παρόν διδακτικό υλικό απευθύνεται σε μαθητές σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Ο στόχος του είναι η πληρέστερη κατανόηση της ημέρας αυτής.

Περιλαμβάνει δραστηριότητες που αφορούν την ανάπτυξη των παρακάτω δεξιοτήτων:

  • αναγνωστική ικανότητα και κατανόηση σε επίπεδο λέξεων, προτάσεων, κειμένου,
  • δεξιότητες γραφής,
  • παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου των μαθητών,
  • ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης.

Το παράρτημα αποτελεί συμπληρωματικό υλικό αναγνώρισης σημαιών και ηρώων που πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο.

Επίσης, προτείνεται η λήψη του δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού «Ο Τροχός της 25ης Μαρτίου». Μέσα από ερωτήματα, οι μαθητές αναπτύσσουν τη φαντασία τους, την κριτική τους σκέψη και ανακαλύπτουν την ιστορία με μία δική τους ματιά.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε το διδακτικό υλικό «Μαθαίνοντας Αλλιώς για την 25η Μαρτίου», καθώς και τον «Τροχό της 25ης Μαρτίου», έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν πως η ένδοξη ιστορία μας αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας κάνοντας συνδέσεις με την καθημερινή ζωή.

Ας θυμόμαστε όλοι μας τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μόνο τότε θα κατανοήσουμε τη δύναμη ψυχής των ηρώων του 1821 και την αξία της Ελευθερίας.

“Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα (…) ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 − 4 =