Η Παράλληλη Στήριξη και η Αξία της στην Εκπαίδευση

Η Παράλληλη Στήριξη και η Αξία της στην Εκπαίδευση

Γιατί θεωρείται σημαντικός ο θεσμός της παράλληλης στήριξης;

Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή του μαθητή σε μαθησιακό και κοινωνικό επίπεδο. Ειδικότερα, η παράλληλη στήριξη συμβάλλει στην πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών ενός παιδιού με δυσκολίες και στην προώθηση της διδακτική μεθόδου σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές του. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί δε νιώθει σχολικό αποκλεισμό, ενώ ταυτόχρονα ακολουθώντας ατομικό πρόγραμμα διδασκαλίας αντιμετωπίζει άμεσα μαθησιακά και συμπεριφορικά ζητήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Ο κάθε μαθητής ωφελείται με διαφορετικό τρόπο και αναπτύσσει μία θετική αυτοεικόνα για τον ίδιο και για τους άλλους αναδομώντας τις μεταξύ του σχέσεις. Η στήριξη του εκπαιδευτικού βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων, όπως είναι το άγχος ή το αίσθημα της απόρριψης προωθώντας την αντίληψη πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν είναι όλα μαζί. Έτσι, ο κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να δίνει την ευκαιρία ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από φυσικές δραστηριότητες και να δομεί δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται σε προκαθορισμένες σχέσεις και τρόπους αλληλεπίδρασης.

Ποιο είναι το χρήσιμο εργαλείο για έναν συνοδό παράλληλης στήριξης;

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον συνοδό παράλληλης στήριξης είναι να μορφοποιεί δραστηριότητες μέσα από φυσικές καταστάσεις ενισχύοντας τις παρακάτω δεξιότητες:

  • τον χαιρετισμό
  • τη σειρά στη συνομιλία
  • την αναμονή
  • την πρόσκληση
  • την ανάληψη αρχηγίας
  • την αποδοχή των επιτυχιών των άλλων
  • την ακολουθία των ιδεών των άλλων κ.ά.

Καταλήγοντας, παρατηρείται πως η ενταξιακή εκπαίδευση και γενικότερα η παράλληλη στήριξη αποτελεί μία πρακτική μαθησιακής και κοινωνικής συνύπαρξης και στηρίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης τους σεβασμού απέναντι στη διαφορετικότητα και της αρμονικής συμβίωσης (Βλάχου & Ζώνιου-Σιδέρη, 2009).

Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις, προτάσεις υποστήριξης και εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά και ειδικούς θεραπευτές.

Βιβλιογραφία

Βλάχου, Α. & Ζώνιου-Σιδέρη, Α. (2009). Σχολική ένταξη και συνεργατικές πρακτικές των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής. Hellenic Journal of Psychology, (6), 180- 204.

Συνδυασμός: Επιγνωση και κατανόηση καταστάσεων + Επίλυση προβλημάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen + 11 =