Μαθησιακές Δυσκολίες και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μαθησιακές Δυσκολίες και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ένα συχνό ερώτημα που εκφράζεται από πολλούς γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς είναι εάν τα παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, που έχουν λάβει έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη υποστήριξης και στη δευτεροβάθμια.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως οι μαθησιακές δυσκολίες δεν εξαφανίζονται με τον καιρό. Είναι γνωστό πως τα προβλήματα που εμφανίζονται στη γλώσσα, στα μαθηματικά και σε άλλους τομείς θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πιθανώς βελτιωμένα, μετά από το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης. Επομένως, η έγκαιρη και στοχευμένη παρέμβαση μπορεί σίγουρα να βελτιώσει το προφίλ του μαθητή αλλά στην ουσία πρόκειται για μια κατάσταση εφόρου ζωής.

Ποιες οι ενδείξεις ύπαρξης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά στο γυμνάσιο & στο λύκειο;

ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΗ
·         Δυσκολία στην ανάγνωση. ·         Δυσκολία στις λεκτικές δεξιότητες ·         Δυσκολία στην ανάκληση γεγονότων.
·         Αντικατάσταση λέξεων με φωνολογικά ή σημασιολογικά όμοιες ·         Δυσκολία στην βασικώναριθμητικών δεδομένων. ·         Μεγάλη δυσκολία στη γενίκευση των ορθογραφικών κανόνων.

 

·         Δυσκολία στην αφήγηση. ·         Δυσκολία στην αντίληψη της ποσότητας.
·         Φτωχό λεξιλόγιο. ·         Μειωμένη οπτικοχωρική αντίληψη
·         Ορθογραφικά λάθη. ·         Δυσκολία στην κατανόηση των αφηρημένων εννοιών.
·         Ασύντακτη δομή προτάσεων.
·         Έλλειψη συνοχής για την ορθή απόδοση νοήματος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η μετάβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνοδεύεται από πολλές αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον. Αν αυτή η μετάβαση δεν αντιμετωπισθεί με κατάλληλο τρόπο, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορεί να καταλήξουν απομονωμένα και ευάλωτα.
Μια καλά σχεδιασμένη μετάβαση θα βοηθήσει να αρθούν τα εμπόδια στη μάθηση και θα επιτρέψει στους μαθητές να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητες τους και να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
Η αλήθεια είναι πως  το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφικής έρευνας καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης, απευθύνονται σε μικρότερους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Παρόλα αυτά, είναι καθοριστική για την μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών, η συνέχεια της παρέμβασης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την πρόοδο και την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών.

Το my-book.gr πρωτοπορεί και σας προτείνει ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα μεθοδολογίας διορθωτικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ξεκινώντας με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Α’ γυμνασίου! Γνωρίστε το !

Μεθοδολογία Διορθωτικής Αγωγής σε μαθητές με ΕΜΔ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α’ Γυμνασίου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 3 =