Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Πότε εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας;

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Ποια ήταν η αφορμή εορτασμού της;

Αφορμή για την υιοθέτησή της το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 12 Φεβρουαρίου του 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν  ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.

Ποια είναι η επίδραση εκμάθησης της μητρικής γλώσσας;

Η μητρική γλώσσα έχει τεράστια θετική επίδραση στην προσωπικότητα ενός ατόμου. Η πρώτη γλώσσα με την οποία έρχεται σε επαφή ένα παιδί είναι η μητρική του και με βάση αυτή μπορεί να εκδηλώσει σκέψεις, συναισθήματα και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Ταυτόχρονα, η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας βοηθά στη βελτίωση άλλων δεξιοτήτων όπως είναι η ορθογραφία, η κριτική σκέψη και η φαντασία.

Η μητρική γλώσσα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης.

Η ομάδα του my-book.gr παρέχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό βασισμένο στην ελληνική γλώσσα το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × three =