Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Τι πραγματικά σημαίνει η οικογένεια;

Η οικογένεια είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα που με τη διαδοχική διεύρυνσή της δημιούργησε την κοινωνία. Ο σχηματισμός της οικογένειας οφείλεται στην προσπάθεια του ανθρώπου να καλύψει τις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του. Οικογένεια είναι το σύνολο των ανθρώπων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και συνδέονται μεταξύ τους με γάμο και συγγένεια.

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο σχολείο της ζωής. Μέσα σ’ αυτήν ο άνθρωπος:

  • ικανοποιεί τις βιολογικές και ψυχολογικές ανάγκες του,
  • αποκτά κοινωνικές αρετές (ειλικρίνεια, φιλοπατρία κ.ά.),
  • διδάσκεται ηθικές αξίες,
  • διαμορφώνει και καλλιεργεί τον χαρακτήρα του,
  • αποκτά γνώσεις και λύνει τις απορίες του (Τάνταρος, 2011).
Ποια είναι η συμβολή της οικογένειας στην εκπαιδευτική διαδικασία ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες;

Ο ρόλος του γονέα είναι εξέχων. Σε συνεργασία με ειδικούς εκπαιδευτικούς χρειάζεται να προσδιορίσουν το μαθησιακό προφίλ του μαθητή, να γνωρίζουν την επίδοσή του σε λεκτική και πρακτική νοημοσύνη και τέλος να κατανοήσουν τους τομείς των μαθησιακών δυσκολιών του, όπως είναι η ανάγνωση, ο γραπτός λόγος, η ορθογραφία, τα μαθηματικά, η κατανόηση (SchulteKörne, 2001).

Είναι σύνηθες να ζήσουν οι γονείς συναισθήματα απογοήτευσης ή σύγκρουσης. Ο αυταρχικός τρόπος συμπεριφοράς, όμως, δεν αποτελεί τακτική βοήθειας, αφού δεν αναπτύσσεται η αυτονομία των σκέψεων και δράσεων των παιδιών. Ο βαθμός αυτοεκτίμησης ενισχύεται μόνο όταν υπάρχει γονεϊκή στήριξη που θα χαρακτηρίζεται από αποδοχή και κατανόηση απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες (Πόρποδας, 2003).

Ποιος είναι ο ρόλος του παιχνιδιού στα παιδιά;

Ένας δημιουργικός τρόπος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες η οικογένεια είναι η ένταξη του παιχνιδιού στο σπίτι. Το παιχνίδι προσφέρει ερεθίσματα για παρατήρηση, πειραματισμό, διερεύνηση, πρόβλεψη, σχεδιασμό, ερμηνεία, διατύπωση υποθέσεων, παραγωγή ερωτήσεων, κατανόηση, εκπλήρωση στόχων και λύση προβλημάτων. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το σώμα τους, τα όρια και τις δυνατότητές τους, αναπτύσσουν δεξιότητες προσανατολισμού και προσαρμογής σε διάφορα περιβάλλοντα (Carvey, 1990).

Πότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας;

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Η ημέρα αυτή έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να αναδείξει κοινωνικά, δημογραφικά και οικονομικά θέματα που επηρεάζουν την οικογένεια.

Επισκεφτείτε το My-book.gr και ανακαλύψτε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο βασίζεται στη παιγνιώδη μορφή διδασκαλίας έτσι ώστε το παιχνίδι να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας.

Βιβλιογραφία

Carvey C. (1990). Το παιχνίδι: η επίδραση στην εξέλιξη του παιδιού.Αθήνα: Κουτσουμπός Α.Ε

Πόρποδας, Κ. (2003). Η Μάθηση και οι Δυσκολίες της. Αθήνα: Ιδιωτική έκδοση.

Schulte-Körne, G. (Ed.). (2001). Legasthenie: erkennen, verstehen, fördern. Beiträgezum 13. Fachkongress des Bundesverbandes Legasthenie, 1999.

Τάνταρος, Σ. (2011). Ανθρώπινη Ανάπτυξη & οικογένεια. Aθήνα: Eκδόσεις Πεδίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − ten =