Παρέμβαση στην τάξη και τα 7 “Ε”

Παρέμβαση στην τάξη και τα 7 “Ε”

Πώς αντιμετωπίζονται αντιδραστικές συμπεριφορές στην τάξη;

Η αντιμετώπιση μίας προβληματικής συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον απαιτεί ορθή παρέμβαση από τον εκπαιδευτικό ανάλογα με την ένταση του προβλήματος, τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή και άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Τα προβλήματα συμπεριφοράς επηρεάζουν την ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι παρεμβάσεις σε προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη απαιτούν την παρουσία ενός εκπαιδευτικού που έχει εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιμετωπίζει τυχόν αντιδραστικές συμπεριφορές, όπως είναι η επιθετικότητα, η ανυπακοή και η απειθαρχία.

Ποια είναι τα 7 «Ε» για μία ορθή παρέμβαση;

Τα προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη και η ορθή παρέμβαση του δασκάλου συνδέονται άμεσα. Ο κάθε μαθητής προκειμένου να νιώσει ασφάλεια στο σχολικό γίγνεσθαι πρέπει να αισθανθεί πως είναι ενεργό μέλος του κάτι το οποίο επιτυγχάνεται αν οι σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και ομαδικό πνεύμα. Τα 7 «Ε» αποτελούν λύση σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

  • Το παιδί αισθάνεται ότι είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ήρεμης ατμόσφαιρας στη σχολική τάξη και δε δημιουργεί συγκρούσεις που τη διαταράσσουν.
  • Διεκπεραιώνει τις σχολικές του υποχρεώσεις και εργασίες χωρίς αντιδραστικότητα.
  • Η ευελιξία του καθηγητή ως προς τον χρόνο εκπόνησης των εργασιών και των διαγωνισμάτων συμβάλλει στην αποφυγή στρεσογόνων συμπεριφορών.
  • Η ειλικρίνεια πρέπει να χαρακτηρίζει τη σχέση εκπαιδευτικών και μαθητών για να αποφευχθούν φαινόμενα διαρροής από τη μαθησιακή διαδικασία.
  • Το ομαδικό πνεύμα και η εμπιστοσύνη ενισχύουν την ενσυναίσθηση των μαθητών και βοηθούν στην κατανόηση των κινήτρων του εκπαιδευτικού.
  • Ο εκπαιδευτικός οφείλει να αξιοποιεί ενεργητικές και βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας για να διατηρείται ο ενθουσιασμός των μαθητών απέναντι στη μάθηση.
  • Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη ισχυρών κινήτρων και ενέργειας απέναντι σε κάθε μαθησιακή δραστηριότητα. Η συμβολή του παιχνιδιού κατά τη μαθησιακή διαδικασία αποτελεί χρήσιμο τρόπο προσέλκυσης του ενδιαφέροντος κάθε μαθητή.

Τα 7 «Ε» συνεισφέρουν στην ενίσχυση υγιών σχέσεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και στη διατήρηση ενός σχολικού περιβάλλοντος το οποίο χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ασφάλεια (Ματσαγγούρας, 1998).

Οι εκδόσεις my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις, προτάσεις υποστήριξης και κατάλληλες παιδαγωγικές παρεμβάσεις για την τάξη!

Παράλληλα, ανακαλύψτε μεθόδους παρέμβασης αυτισμού στη γενική τάξη,

ένα θέμα που απασχολεί έντονα τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς!

Βιβλιογραφία

Ματσαγγούρας, Η. (1998). Οργάνωση και Διεύθυνση της Σχολικής Τάξης. Αθήνα: Γρηγόρης.

Πρόγραμμα Γνωστικής Παρέμβασης 5ο Επίπεδο Κριτικής & Δημιουργικής Σκέψης Μαθητές τελευταίων τάξεων Δημοτικού & Γυμνασίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen + 7 =