Ποιες δυσκολίες συναντώ κατά την είσοδο μου στο δημοτικό;

Ποιες δυσκολίες συναντώ κατά την είσοδο μου στο δημοτικό;

Ποιες δυσκολίες συναντώ κατά την είσοδο μου στο δημοτικό;

Η είσοδος στην Α’ δημοτικού ξεκινά και μαζί της φέρνει πολλές αλλαγές! Η έναρξή της συνοδεύεται από την ενασχόληση των παιδιών με γράμματα, φωνούλες και αριθμούς. Έχει μάλιστα χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως η πιο βασική τάξη, γιατί σε αυτήν ‘χτίζονται’ τα θεμέλια για τη μάθηση της γραφής, της ανάγνωσης και της μαθηματικής σκέψης. Κατά την είσοδο αυτή, υπάρχουν βασικές δεξιότητες που πρέπει να παρατηρήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί, από τη δική τους οπτική ο καθένας, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί και καλό είναι να ανιχνεύονται έγκαιρα.

Έτσι λοιπόν ο γονιός και ο δάσκαλος παρατηρεί:

  1. Κρατάει σωστά το μολύβι;

Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το παιδί κρατά σωστά το μολύβι, βάζει σωστή δύναμη όταν γράφει και υιοθετεί σωστή λαβή κατά τον σχηματισμό των γραμμάτων. Η ύπαρξη δυσκολίας λαβής είναι πιθανό να δημιουργήσει γραφοκινητικές δυσκολίες.

  1. Κάθεται σωστά στο θρανίο του;
    Πρέπει να δοθεί προσοχή στη σωστή στάση του σώματος όταν το παιδί κάθεται στο θρανίο του, ώστε να διευκολύνεται κατά τη διαδικασία ανάγνωσης και γραφής.
  2. Πώς είναι τα γράμματα του ως προς…

α. τη φορά γραφής τους;
β. το μέγεθος;
γ. την τοποθέτησή τους πάνω στη γραμμή;

Παρατηρούμε εάν τα γράμματα του παιδιού έχουν το σωστό μέγεθος όταν γράφει στο τετράδιό του και επιμένουμε στο να κάνει όσο γίνεται ισομεγέθη γράμματα και αριθμούς. Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στη θέση των γραμμάτων πάνω στη γραμμή και όχι πάνω ή κάτω από αυτήν. Τέλος, σχετικά με τη σωστή φορά γραμμάτων, σχετίζεται άμεσα με την υιοθέτηση σωστής λαβής, που προαναφέρθηκε. 

  1. Αφήνει κενά ανάμεσα στις λέξεις;
  2. Έχει κατακτηθεί η φωνολογική και ακουστική επίγνωση;
    Μπορεί να διακρίνει ακουστικά τους ήχους των γραμμάτων; Παρατηρούμε εάν το παιδί έχει φωνολογική και ακουστική επίγνωση των γραμμάτων και των ήχων τους. Σε περίπτωση που αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, ενδέχεται να υπάρξει δυσκολία στην κατάκτηση ανάγνωσης και της γραφής. Η αδυναμία κατάκτησης της φωνολογικής ενημερότητας αποτελεί ένδειξη μαθησιακών δυσκολιών. 

Και μην ξεχνάμε πως…

Είναι σημαντικό να δώσουμε χρόνο προσαρμογής στο παιδί, έχοντας υπομονή και αφήνοντάς το να προσαρμοστεί στα νέα σχολικά δεδομένα. Ακόμη σημαντικότερο είναι να φροντίσουμε ώστε το παιδί να δει θετικά το σχολείο και τη διαδικασία της μάθησης και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα επιστρέφοντας από το σπίτι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, εκτός από την οργάνωση του χρόνου του για τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, τη συμμετοχή του στην αγαπημένη του εξωσχολική δραστηριότητα.

Βιβλιογραφία

Καλαντζή-Αζίζι Αναστασία, Ζαφειροπούλου Μαρία (2011) Προσαρμογή στο σχολείο. Αθήνα: Πεδίο.

Ο κόσμος των Μαθησιακών Δυσκολιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three − 2 =