Πώς θα διδάξω το λεξιλόγιο στους μαθητές μου;

Πώς θα διδάξω το λεξιλόγιο στους μαθητές μου;

Σημασιολογικές κατηγορίες

Πώς θα διδάξω το λεξιλόγιο στους μαθητές μου;

Με το e-book

Σημασιολογικές Κατηγορίες Ουσιαστικά

Η γνώση των λέξεων συνιστά ένα πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο από γλωσσική άποψη εκτείνεται σε τρεις διαστάσεις, οι οποίες είναι: μορφή, σημασία και χρήση (Coady&Huckin, 1997; Gairs&Redman, 1995; Hatch&Brown, 1995). Κατά συνέπεια, η διδασκαλία του λεξιλογίου αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση και για το λόγο αυτόν δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται εμπειρικά και κατά περίπτωση, αλλά συστηματικά, μεθοδικά και σύμφωνα με τις αρχές και τα πορίσματα της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας (Nation, 2001). 

Διαδικασία:

Διαβάζοντας ένα κείμενο στο σχολικό βιβλίο συναντούν ένα πλήθος άγνωστων λέξεων οι μαθητές μας . Η διδασκαλία της σημασιολογίας  μέσω σημασιολογικών δικτύων έχει αποδειχτεί αποτελεσματική μέθοδος διδασκαλίας λεξιλογίου. Πιο συγκεκριμένα, η  τεχνική της  βελτίωσης ανάκλησης λέξεων κατά την παραγωγή προτάσεων και συγκεκριμένα των ουσιαστικών.  Μέσω της σημασιολογίας   δημιουργούνται  οι κατάλληλες σημασιολογικές συνδέσεις και με ευκολία να ανασύρουμε ένα ουσιαστικό  από το νοητικό μας λεξικό, όταν το συνδέσουμε με τον ρόλο του (Εdmondsetal, 2014). Έχει διαπιστωθεί πως οι μνήμες μας στηρίζονται πολλές φορές σε πράξεις και η εξάσκηση με  ουσιαστικά καθημερινότητας βελτιώνει την παραγωγή προτάσεων, όπως επίσης ενισχύει τον περιγραφικό και αφηγηματικό λόγο του παιδιού (Edmondsetal., 2009).

Με το e-book Σημασιολογικές κατηγορίες Ουσιαστικά προτείνεται μία ολοκληρωμένη μεθοδολογία διδασκαλίας λεξιλογίου. Είναι κατάλληλο για παιδιά από την ηλικία των 4 χρονών λόγω της διασύνδεσης με την καθημερινότητα και τις οικείες καταστάσεις τους.

Σε ποιους απευθύνεται

Μαθησιακές Δυσκολίες Ειδική Γλωσσική Διαταραχή Δυσλεξία
Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές ΔΕΠ-Υ Αυτισμός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 5 =