Χριστούγεννα και παιδιά με αυτισμό!

Χριστούγεννα και παιδιά με αυτισμό!

Ποιες δυσκολίες εντοπίζονται σε παιδιά με αυτισμό;

Τα Χριστούγεννα ίσως είναι μια από τις πιο όμορφες και φωτεινές περιόδους του χρόνου για τους περισσότερους ανθρώπους, για ένα παιδί όμως που αντιμετωπίζει δυσκολίες με ΔΑΔ μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας και αποδιοργάνωση.

 

Γνωρίζουμε ότι ένα παιδί με ΔΑΔ χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο και οργανωμένο περιβάλλον ώστε να μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια και ηρεμία.  Η οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα της καθημερινότητά του, άρα και η περίοδος των Χριστουγέννων, είναι δυνατό να το αποδιοργανώσουν.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να προετοιμάσουμε το παιδί, ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσει την οποιαδήποτε αλλαγή που θα συναντήσει μέσα και έξω από το σπίτι καθώς επίσης και για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο πρόγραμμά του.

 

Μερικές προτάσεις – λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώσουμε τις ημέρες των διακοπών πχ. Πότε θα σταματήσει και θα αρχίσει ξανά το σχολείο. Η έννοια της αρχής και του τέλους βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.  Επίσης, μπορούμε να σημειώσουμε τις πιο σημαντικές ημέρες, όπως τη 25 Δεκεμβρίου και να εξηγήσουμε τι συμβαίνει εκείνη την μέρα.
  • Τα παιδιά με ΔΑΔ, έχουμε διαπιστώσει ότι αντιλαμβάνονται και μαθαίνουν πιο εύκολα μέσω οπτικοακουστικών υλικών (βίντεο, κάρτες) και κοινωνικών ιστοριών (social stories). Μπορούμε να του δείξουμε εικόνες με τον Άγιο Βασίλη, με δεντράκια και ιστορίες με Χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσουμε να κατανοήσει τι γίνεται και για πιο λόγο. Τι πιο όμορφη εικόνα, όλη η οικογένεια να βρίσκεται μπροστά από την τηλεόραση βλέπονται Χριστουγεννιάτικα, θυμηθείτε ότι αυτές οι μικρές στιγμές αξίζουν στη ζωή μας.
  • Μια καλή ιδέα θα ήταν επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για την προετοιμασία που θα κάνουμε, δηλαδή πότε θα στολίσουμε το δέντρο ή θα στολίσουμε το σπίτι γενικά, εάν θα περιμένουμε κόσμο ή ακόμα και αν θα ακούσουμε μουσική δυνατά. Η οργάνωση του χρόνου της ημέρας βοηθά πολύ και καταπολεμά το άγχος και την ανασφάλεια που πιθανόν αισθάνεται το παιδί μας.
  • Το στολισμένο δέντρο με τα πολλά λαμπάκια που αναβοσβήνουν, οι πολύχρωμες μπαλίτσες και η μουσική, μπορεί σε εμάς τους υπόλοιπους ανθρώπους να είναι ότι πιο όμορφο μπορούμε να αντικρίσουμε ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού μας, για ένα παιδί με αυτές τις δυσκολίες όμως μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Για το λόγο αυτό, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε μια προετοιμασία, για παράδειγμα να αγοράσουμε ή ακόμη και να φτιάξουμε μαζί τα στολίδια με το παιδί, με απλά υλικά, με τον τρόπο αυτό μπορούμε να γίνουμε όλοι μέρος της διαδικασίας – θα γίνει  πιο διασκεδαστικό για όλους μας!

 

Μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτινές αυτές μέρες, ο καθένας με το δικό μας  μοναδικό του τρόπο!

Υπάρχουν ιατρικά τεστ που να βοηθούν στον άμεσο εντοπισμό συμπτωμάτων του αυτισμού;

Δεν υπάρχουν ιατρικά τεστ προκειμένου να εντοπιστούν τα συμπτώματα αυτισμού από την προσχολική ηλικία και καλό είναι να μην λαμβάνονται υπόψη μη επιστημονικές μέθοδοι για να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης. Οι γονείς χρειάζεται να απευθύνονται σε θεραπευτές εξειδικευμένους στον αυτισμό και σε ανάλογες αναπτυξιακές διαταραχές για να υπάρξει κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Μέσα από κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους (όπως οπτικό πρόγραμμα για παιδιά με αυτισμό, μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία κ.α.) μπορεί να βελτιωθεί η αναπτυξιακή τους πορεία σε σημαντικό βαθμό (Καλύβα, 2005).

Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις υποστήριξης που βοηθούν στη βελτίωση της αναπτυξιακής πορείας των αυτιστικών παιδιών από τα πρώιμα στάδια της διαταραχής.

Βιβλιογραφία

Βάρβογλη, Λ. (2007). Η διάγνωση του αυτισμού. Πρακτικός οδηγός. Αθήνα: Κατανιώτη.

Καλύβα, Ε. (2005). Αυτισμός – Εκπαιδευτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αθήνα: Παπαζήση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 3 =