Πρώτη Φορά στο Σχολείο

Πρώτη Φορά στο Σχολείο

Ποιο φαινόμενο εντοπίζεται στα παιδιά που ξεκινούν το Νηπιαγωγείο;

Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει και είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η επιστροφή στο σχολείο για παιδιά νηπιαγωγείου δημιουργεί ανησυχία στους γονείς. Αποτελεί ένα νέο γεγονός κατά το οποίο δε γνωρίζουν πώς θα αντιδράσει το παιδί τους. Η πρώτη φορά που πηγαίνει στο σχολείο ένα παιδί είναι καθοριστική. Συχνό είναι το άγχος του αποχωρισμού, που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένα παιδί όταν αποχωρίζεται τον γονιό του. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φόβοι και άγχη, είναι σημαντική η αξιοποίηση ορισμένων προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

Τι προτείνεται για ένα παιδί που ξεκινά το Νηπιαγωγείο;
  1. Άμεσος σχεδιασμός προγράμματος: Με τον τρόπο αυτό, το παιδί είναι προετοιμασμένο για τη νέα σχολική πραγματικότητα και έτσι αποφεύγονται τυχόν ανασφάλειες.
  2. Έγκαιρη ρύθμιση ύπνου: Ο έλεγχος του ύπνου είναι σημαντικός διότι το παιδί είναι ξεκούραστο και έχει τη δυνατότητα να περάσει τη σχολική του ημέρα με διασκέδαση.
  3. Εξοικείωση με το σχολικό περιβάλλον: Μία επίσκεψη στον σχολικό χώρο πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά, αποτελεί καθοριστικό ρόλο στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού εξ αρχής.
  4. Συζήτηση για τις προσδοκίες της νέας χρονιάς: Η συζήτηση για τους νέους στόχους και η προσπάθεια επίτευξής τους αποτελεί ισχυρό κίνητρο για μία επιτυχημένη σχολική πορεία.
  5. Διάλογος για τον εντοπισμό προβλημάτων: Ο συνεχής διάλογος αποτελεί το σημείο κλειδί για την πρόληψη αντιδραστικών και επιθετικών συμπεριφορών. Μέσω του διαλόγου το παιδί νιώθει ασφάλεια και οικειότητα να μοιραστεί τις σκέψεις του.
  6. Συζήτηση για την αξία των διαπροσωπικών σχέσεων: Η συζήτηση για τις κοινωνικές συναναστροφές βοηθά στην ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων.
  7. Εστίαση στα θετικά: Η εστίαση στα θετικά και η αποφυγή των αρνητικών στοιχείων όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα για το παιδί και για όλη την οικογένεια.
  8. Συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες: Η συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες βοηθά στην εκτόνωση του παιδιού από την καθημερινότητα με αποτέλεσμα να νιώθει δημιουργικό και να ανυπομονεί για την επόμενη ημέρα.

Καταλήγοντας, οι γονείς κατέχουν τον ύψιστο ρόλο στην ένταξη ενός παιδιού στο σχολείο για πρώτη φορά. Γι’ αυτό, λοιπόν, συζητήστε με το παιδί σας, ακούστε τις ανησυχίες του και στηρίξτε το στη νέα του αρχή.

Ανακαλύψτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά νηπιαγωγείου.

Βοηθήστε το να διανύσει την καλύτερη σχολική χρονιά μέσα από το my-book.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen − 9 =