Συμβολή ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων για παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Συμβολή ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων για παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Γιατί είναι σημαντική η ενίσχυση του επικοινωνιακού τομέα;

Η ενίσχυση του επικοινωνιακού τομέα είναι απαραίτητη για κάθε παιδί. Ιδιαίτερα σε παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η ύπαρξη φίλων θεωρείται σημαντική, καθώς βοηθά στη μείωση των αδυναμιών τους.

Η εμπλοκή σε ομαδικές δραστηριότητες και η αξιοποίηση παιχνιδιών και ενεργητικών δραστηριοτήτων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία συμβάλλουν στην ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτά αυξάνεται η επιθυμία για τη μάθηση και το κάθε παιδί εστιάζει πιο αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση μίας δραστηριότητας. Έτσι, δεν αποσπάται η προσοχή εύκολα και τα παιδιά επικεντρώνονται τόσο στη διαδικασία της πράξης όσο και στο αποτέλεσμα αυτής.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να προωθούν την αξία της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως

είναι το θέατρο, η μουσική, ο χορός. Τέλος, η διαρκής συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες συνεισφέρει στην απαλλαγή στρεσογόνων συμπεριφορών και στην ενίσχυση της προσοχής και της αυτοεκτίμησής τους βελτιώνοντας τις συνθήκες της ζωής τους (Μάνος, 1997; Σούλης 2005).

Υποστηρικτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης για ΔΕΠ-Υ

 

Βιβλιογραφία

Μάνος Κ. (1997). Η συμβουλευτική στην εκπαίδευση. [Θεωρία, έρευνα και πράξη της Ψυχολογικής Παιδαγωγικής και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής (Σ.Ε.Π.)]. Τόμος Α’. Αθήνα: Κων/νος Μάνος.

Σούλης, Σ. (2005). Μαθαίνοντας βήμα με βήμα στο σχολείο και στο σπίτι. Αθήνα: Τυπωθήτω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 − 2 =