Τι είναι η λογοθεραπεία;

Τι είναι η λογοθεραπεία;

Τι είναι η λογοθεραπεία;

Η λογοθεραπεία ως επιστήμη ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και ύστερα τη θεραπεία διαταραχών που παρουσιάζονται στον λόγο, στην ομιλία και γενικότερα στον επικοινωνιακό τομέα. Το άτομο εμφανίζει αδυναμίες στον αντιληπτικό και στον εκφραστικό λόγο. Ειδικότερα, δυσκολεύεται στην κατανόηση αυτού που διαβάζει ή ακούει, καθώς και στην αποτύπωση των ιδεών και των σκέψεών του στον γραπτό λόγο. Συχνά, επαναλαμβάνει συλλαβές ή λέξεις λόγω της ταχύτητας ομιλίας, δεν ελέγχει το ύψος και την ηχηρότητα της φωνής και τέλος, εμφανίζει δυσκολίες κατάποσης στερεάς ή υγρής τροφής.

Ποιος είναι ο ρόλος του λογοθεραπευτή;

  1. Το πιο σημαντικό βήμα για έναν λογοθεραπευτή είναι η σωστή αξιολόγηση. Οφείλει, λοιπόν, να γνωρίζει το ιατρικό προφίλ του κάθε παιδιού, προκειμένου να το παραπέμψει σε ειδικούς αν απαιτείται επιπρόσθετος ιατρικός έλεγχος.
  2. Ο λογοθεραπευτής χρειάζεται να προσεγγίζει την περίπτωση του κάθε παιδιού ξεχωριστά, προσαρμόζοντας το θεραπευτικό πρόγραμμα και τις τεχνικές του στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες του.
  3. Οι γονείς οφείλουν να είναι ενήμεροι για την πορεία του παιδιού τους. Επομένως, ο λογοθεραπευτής χρειάζεται να ενημερώνει τους γονείς για τους στόχους που τίθενται και να συζητάει για την εξέλιξή του σε κάθε συνεδρία.
  4. Προτείνεται η παροχή υλικού στους γονείς (βιβλία, παιχνίδια, βιωματικές δραστηριότητες) για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και την ανάπτυξη δεξιοτήτων λόγου και ομιλίας.

Τέλος, η λογοθεραπεία είναι απαραίτητη από τα πρώτα σχολικά χρόνια, καθώς οι διαταραχές λόγου είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μαθησιακές δυσκολίες σε διάφορους τομείς ανάπτυξης (γραπτός λόγος, προφορικός λόγος, μαθηματικά). Η επικοινωνία, λοιπόν, λογοθεραπευτή και γονέα αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση των διαταραχών λόγου και βοηθά στην πρόληψη μελλοντικών δυσκολιών εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος (Μπόντσιου, 2014· Μπούκας, 2007).

Οι εκδόσεις www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις,

υλικό υποστήριξης και βιβλία για κάθε γονέα και λογοθεραπευτή!

 

Βιβλιογραφία

Μπόντσιου, Θ. (2014). Οδηγός για τον ρόλο του θεραπευτή λόγου στο σχολικό πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης. Αθήνα: Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Μπούκας Δ., (2007). Πρακτικός Οδηγός για τις Μαθησιακές Δυσκολίες — Ανίχνευση και Παιδαγωγική Αντιμετώπιση. Αθήνα. Κέδρος.

Συνδυασμός: Μαθαίνω να γράφω και να διαβάζω λέξεις (Τεύχος Α’ + Β’)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 2 =