Υποστηρίζοντας αποτελεσματικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
Oι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται μέσα στις σχολικές τάξεις και μέσα στις οικογένειες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών είναι μαθητές με δυσλεξία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους προφέρεται έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση. Οι μαθητές αυτοί, αρχικά, στα πρώτα σχολικά χρόνια τους λαμβάνουν προγράμματα παρέμβασης λογοθεραπείας και εργοθεραπείας και στη συνέχει χρειάζεται να ακολουθηθούν οι εξής ενέργειες :
- Αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών
- Σχεδιασμός αποτελεσματικών παρεμβάσεων
Τα εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης είναι αυτά που θα προσφέρουν στο παιδί την καλλιέργεια των ακόλουθων δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες (Παντελιάδου & Πατσιοδήμου,2007):
- Φωνολογική ενημερότητα
- Αναγνωστική ικανότητα
- Αναγνωστική κατανόηση
- Μνημονικές δεξιότητες
- Ορθογραφική ικανότητα
- Παραγωγή γραπτού λόγου
Είναι απαραίτητο στα προγράμματα υποστήριξης μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι σε κάθε τομέα παρέμβασης και επιμέρους στόχοι. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να ακολουθούνται κάποιες αρχές όπως:
Μιλήστε στο παιδί με τη γλώσσα που καταλαβαίνει.
Λειτουργήστε ως πρότυπο μίμηση για το παιδί και δείξτε του με τη στάση σας πως η μάθηση είναι δημιουργία, είναι διασκέδαση, είναι δύναμη!
Yποστηρίζουμε αποτελεσματικά μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες όταν τους προσφέρουμε το κατάλληλο υλικό για το πρόγραμμα παρέμβασης!
Ανακαλύψτε σήμερα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό παρέμβασης και αποκατάστασης με διδακτική μεθοδολογία !