Διαφοροποιημένη Διδασκαλία στη Γλώσσα Β΄ Γυμνασίου
Παρουσιάστηκε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, στη Λάρισα, 12-14 Οκτωβρίου 2018.
Περιεχόμενο
Το συγκεκριμένο υλικό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και με τη φιλοσοφία που διέπει την ειδική παρέμβαση Μαθησιακών Δυσκολιών σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα στο εξειδικευμένο πρόγραμμα διορθωτικής αγωγής, έχει συμπεριληφθεί το ανάλογο υλικό με βάση τα οριζόμενα από το ΑΠΣ της Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου και έχουν προσαρμοστεί οι σκοποί και το περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος της Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου στον τρόπο μάθησης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, μέσα στο υλικό έχει συμπεριληφθεί η καλλιέργεια δεξιοτήτων παραγωγής ιδεών μέσω του επικοινωνιακού λόγου και μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Παράλληλα, μέσα στο υλικό παρέμβασης έχει ενταχθεί και υλικό επεξεργασίας λεξιλογίου.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν συμπεριληφθεί βασικές αρχές μίας επικοινωνιακής-κειμενοκεντρικής διδασκαλίας. Η βασική αρχή βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε σκόπιμες και αυθεντικές γλωσσικές δραστηριότητες (Ματσαγγούρας, 2009). Το διδακτικό υλικό πρέπει, κατά βάση, να επιλέγεται μέσα από πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, να απορρέει από την κοινωνική πραγματικότητα και να είναι αυθεντικό.
Η έμφαση δίνεται στην ταυτόχρονη ανάπτυξη της γλωσσικής και επικοινωνιακής ικανότητας μέσα από τη χρήση του λόγου σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, όπου επιτελούνται επικοινωνιακές λειτουργίες (π.χ. θέτω ερωτήσεις, ζητώ πληροφορίες, εκφράζω παράπονα, περιγράφω, συμβουλεύω κ.α.) (Μήτσης, 2004).
Το ενδιαφέρον εστιάζεται, όχι μόνο στα γραμματικά λάθη, αλλά και στα επικοινωνιακά, σε σχέση με την καταλληλότητα των γλωσσικών επιλογών. Η γλώσσα διδάσκεται ολιστικά μέσα από την καλλιέργεια όλων των γλωσσικών δεξιοτήτων (ομιλία, ακρόαση, ανάγνωση και γραφή) τόσο σε επίπεδο πρόσληψης (ακρόαση, ανάγνωση) όσο και σε επίπεδο παραγωγής λόγου (ομιλία, γραφή). Αξιοποιούνται η γλωσσική ποικιλία και οι διαφορετικές γλωσσικές εμπειρίες των μαθητών στη διδασκαλία.
Όλο το υλικό έχει βασιστεί στη διαβαθμισμένη διδασκαλία με την προσθήκη δραστηριοτήτων διαφοροποίησης του περιεχομένου και της επεξεργασίας. Το συγκεκριμένο υποστηρικτικό υλικό αποτελεί μέρος ενός συνολικού υλικού διορθωτικής αγωγής μαθησιακών δυσκολιών επικεντρωμένο στην πρόσληψη και επεξεργασία του γραπτού λόγου μέσα από το γνωστικό αντικείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Γραμματικοσυντακτικά φαινόμενα
- Μορφοσυντακτικά φαινόμενα
Σύνταξη |
Γραμματική |
Μέσα στο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε χρησιμοποιήθηκαν:
- Σταθμοί Μάθησης
- Οπτικοποίηση
- Γραφικοί οργανωτές
- Αναγνώριση
- Ομαδοποίηση
- Δραστηριότητες Εμπέδωσης –διάκρισης
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ. (2018). Διαφοροποιημένη διδασκαλία στη γλώσσα Β΄ Γυμνασίου. Σπάρτη: my-book.gr
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.