Γεωγραφία Ε΄ Δημοτικού
Οι τεχνικές και ο τρόπος δόμησης του βιβλίου αυτού έχουν παρουσιαστεί στο Διαδικτυακό 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα», το οποίο διεξήχθη 15-17 Απριλίου 2022 από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ και την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και το Greek Cultural Institute.
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος υποστηρικτικού υλικού ήταν η ικανότητα προσέγγισης των θεωρητικών μαθημάτων και συγκεκριμένα της γεωγραφίας με έναν διαφοροποιημένο τρόπο διδασκαλίας.
Στόχοι
Οι στόχοι που τέθηκαν αφορούσαν την ενίσχυση αναγνωστικών και γλωσσικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Έτσι, επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα:
-Βελτίωση της οπτικής και ακουστικής αντίληψης
-Ενίσχυση της ικανότητας ανάκλησης προϋπάρχουσας γνώσης
-Προσπάθεια κατανόησης του κειμένου
Δομή υλικού
Το υποστηρικτικό υλικό μελέτης διαμορφώθηκε με την αξιοποίηση κατάλληλων στρατηγικών, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ικανότητες γλωσσικής και αναγνωστικής επεξεργασίας.
- Βλέπω
- Κατανοώ
- Ονομάζω
- Γράφω
- Μιλώ
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές οργανώνονται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και εμπλέκονται ενεργητικά στη μαθησιακή διαδικασία.
Περιεχόμενο εκπαιδευτικού υλικού
- Παραγωγή προφορικού λόγου
- Παραγωγή γραπτού λόγου
- Αναγνωστική Κατανόηση
- Τεχνικές Γραφής
- Λεξιλόγιο
- Μνημονικές δεξιότητες
Το συγκεκριμένο υλικό βασίζεται στη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού προγράμματος μελέτης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό και διάσπαση ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας για την αποτελεσματικότερη μελέτη της γεωγραφίας. Σχεδιάστηκε, λοιπόν, ένα διδακτικό πρόγραμμα το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή όλων των παιδιών.
Εκπαιδευτικές μέθοδοι
Η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτέλεσε χρήσιμη μέθοδο διαμόρφωσης του διδακτικού υλικού και καθοριστικό τρόπο αξιοποίησης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη μελέτη των μαθητών.
Επιπλέον, η άμεση διδασκαλία βοήθησε στην προετοιμασία των μαθητών όσον αφορά του στόχους της διδασκαλίας. Η ταυτόχρονα χρήση πλήθους παραδειγμάτων και η συνεχής ενθάρρυνση συνεισέφερε στη δημιουργία ευχάριστου κλίματος.
Στη συνέχεια, η πολυαισθητηριακή διδακτική μέθοδος στηρίχτηκε στην αλληλεπίδραση των αισθήσεων που συνδέονται με τις λειτουργίες του λόγου και συνδυάζει οπτικά, ακουστικά, απτικά και κιναισθητικά ερεθίσματα. Βελτιώθηκε, έτσι, η μνημονική ικανότητα και η ικανότητα συγκέντρωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Διδακτικές στρατηγικές
Αρχικά, αξιοποιήθηκε η τεχνική βημάτων. Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε να προσεγγίσουν το μάθημα της γεωγραφίας. Ειδικότερα, η τεχνική βημάτων λειτούργησε συμβουλευτικά έτσι ώστε το κάθε παιδί να κατανοεί πληρέστερα τους γεωγραφικούς όρους.
Επιπρόσθετα, δόθηκε πλήθος παραδειγμάτων μέσω οπτικοποιημένων σχεδιαγραμμάτων που βασίστηκαν στην ταυτόχρονη ενεργοποίηση των αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή) με βάση τις αρχές της πολυαισθητηριακής διδασκαλίας.
Παράλληλα ακολουθούσαν διαφοροποιημένες δραστηριότητες επεξεργασίας και εμπέδωσης με κυρίαρχο σκοπό την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Βιβλιογραφική αναφορά
Ηλιοπούλου, Μ., & Νίκου, Ε. (2022). Γεωγραφία Ε΄ Δημοτικού. Σπάρτη: my-book.gr.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.