EΚΕΔΙΣΥ

EΚΕΔΙΣΥ

Παρουσιάστηκαν με επιτυχία μελέτες περίπτωσης και ολοκληρωμένα προγράμματα παρέμβασης. Η Επιστημονική κοινότητα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοτυπία και τις εξειδικευμένες διδακτικές τεχνικές.

Καινοτόμες Στρατηγικές Διδασκαλίας λεξιλογίου σε μαθητές Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού 

Περίληψη
Η γνώση των λέξεων αφορά τη μορφή, τη σημασία και τη χρήση τους. Η λεξιλογική συνειδητότητα σχετίζεται με τη γνωστική και συναισθηματική στάση απέναντι στις λέξεις. Η διδασκαλία του λεξιλογίου πρέπει να υλοποιείται μέσω στρατηγικών, σκόπιμων τεχνικών ενεργειών και ειδικών τρόπων αντιμετώπισης της διδακτέας ύλης, προσαρμοσμένων στο μαθησιακό ύφος του μαθητή. Σκοπός της έρευνας ήταν η δημιουργία πρωτότυπων στρατηγικών διδασκαλίας λεξιλογίου για μαθητές Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Διαμορφώθηκε ολοκληρωμένο υλικό βασισμένο στο λεξιλόγιο των συγκεκριμένων σχολικών ενοτήτων. Το πρόγραμμα οργανώθηκε με τεχνικές διδασκαλίας λεξιλογίου, στρατηγικές εμπέδωσης, κοινωνικές στρατηγικές για επικοινωνιακή καλλιέργεια και εφαρμόστηκε σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ομάδα στόχου ήταν 10 μαθητές των συγκεκριμένων τάξεων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε 6 μήνες και τα αποτελέσματα απέδειξαν βελτιωμένες ικανότητες κατανόησης, χρήσης και αξιοποίησης του λεξιλογίου προφορικά και γραπτά. Επιπλέον, ενισχύθηκε η αυτοπεποίθηση των μαθητών στη χρήση λεξιλογίου, στην παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου. Προτείνεται έρευνα αξιοποίησης στρατηγικών διδασκαλίας λεξιλογίου σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Λέξεις-κλειδιά: στρατηγικές, λεξιλόγιο, λεξιλογική επίγνωση

Η δημιουργική γραφή ως μέθοδος παρέμβασης γραπτού λόγου για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες 

Περίληψη
Η παραγωγή γραπτού λόγου είναι σύνθετη, διδάξιμη διαδικασία που υλοποιείται μέσω γνωστικών, μεταγνωστικών, γλωσσικών και μεταγλωσσικών στρατηγικών. Πρέπει καλλιεργώντας τη δημιουργική στάση να αναπτύσσει τη δημιουργική γραφή ως γέννηση ιδεών. Η τελευταία ενδείκνυται για την παραγωγή κειμένων μέσα από πολύ-παραδειγματικές στρατηγικές και τεχνικές και μάλιστα για μαθητές με δυσκολίες παραγωγής γραπτού λόγου. Η εφαρμογή τεχνικών γραφής, καθοδηγούμενων και μη, οδηγούν στη δημιουργική σύνθεση μέσω διαθεματικών δραστηριοτήτων. Η εφαρμογή αυτή βοήθησε τους συγκεκριμένους μαθητές. Διαμορφώθηκε ολοκληρωμένο υλικό με δραστηριότητες προσομοίωσης, πρότυπα τεχνικής και στρατηγικές διαπραγμάτευσης του γραπτού κειμένου. Η ομάδα στόχου αποτελούνταν από 5 μαθητές της Δ΄ τάξης Δημοτικού με διαγνωσμένες δυσκολίες. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν σε 3 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές ανέπτυξαν βελτιωμένες ικανότητες παραγωγής γραπτού λόγου και αυξημένο ενδιαφέρον για αυτή. Προτείνονται μελλοντικές έρευνες για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της δημιουργικής γραφής για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Λέξεις-κλειδιά: δημιουργική γραφή, μαθησιακές δυσκολίες, παραγωγή ιδεών

Εμπλουτισμός Λεξιλογίου για μαθητές Δημοτικού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × four =