Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Ποιος είναι ο σκοπός ενός εκπαιδευτικού;

Το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτεί την ύπαρξη εκπαιδευτικών κριτικά σκεπτόμενων και ερευνητών. Για τον λόγο αυτό, η εκπαίδευσή τους πρέπει να εμπλουτίζεται από στρατηγικές οι οποίες θα τους βοηθήσουν να διερευνούν νέες γνώσεις και να είναι σε θέση να τις αξιοποιούν δημιουργικά ως αυτόνομοι επαγγελματίες. Δεν πρέπει να μιλά κανείς για την αναγκαιότητα παρουσίας χαρισματικών εκπαιδευτικών ικανών να ακολουθούν εντολές και να τις διαδίδουν. Σκοπός τους είναι να μεταδώσουν τις αξίες του δημοκρατικού και ελεύθερου τρόπου σκέψης σεβόμενοι τη διαφορετικότητα (Παπαναούμ, 2003).

Σε μία κοινωνία, λοιπόν, όπου η γνώση και η δημιουργικότητα κατέχουν υψηλή θέση, έργο των εκπαιδευτικών είναι να προετοιμάζουν τους μαθητές γνωστικά και ηθικά για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις. Μάλιστα ο εκπαιδευτικός λόγω της καθημερινής επαφής με τον μαθητή και της συχνής επικοινωνίας με την οικογένειά του, μπορεί να αναπτύξει μια ουσιαστική σχέση μαζί του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, να τον στηρίξει ψυχολογικά και να προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια (Ξωχέλλης, 2005).

Πότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών;

Το έργο του είναι πολυδιάστατο και για τον λόγο αυτό η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. 

Τιμήστε τη μέρα αυτή γιατί ο εκπαιδευτικός είναι η δεύτερη οικογένεια ενός παιδιού!

Βιβλιογραφία

Παπαναoύμ, Ζ. (2003). Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Θεωρητική και εμπειρική προσέγγιση. Αθήνα: Τυπωθήτω.

Ξωχέλλης, Π. (2005). Ο εκπαιδευτικός στον σύγχρονο κόσμο. Ο ρόλος και το επαγγελματικό του προφίλ σήμερα, η εκπαίδευση και η αποτίμηση του έργου του. Αθήνα: Τυπωθήτω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven + twelve =