Προετοιμασία για την Α’ Γυμνασίου

Προετοιμασία για την Α’ Γυμνασίου

Τι ακριβώς είναι η μετάβαση;

Η προετοιμασία για την Α’ Γυμνασίου αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών. Η μετάβαση στο γυμνάσιο σημαίνει μεγάλες αλλαγές για το παιδί. Αλλά τι ακριβώς είναι η μετάβαση? Μετάβαση είναι το «πέρασμα» από μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη, άγνωστη σε μας, και μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας, όπως π.χ. είναι η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το δημοτικό στο γυμνάσιο, κλπ. (Κακαβούλης, 1984).

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί ομαλά στην αλλαγή;

Σαν γονείς είναι σημαντικό να υποστηρίξετε το παιδί σας σε αυτό το σημαντικό γι’ αυτό βήμα. Αρχικά, αφιερώστε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας και αναρωτηθείτε:

  • Έχει το παιδί μου σωστό σύστημα μελέτης;
  • Διαθέτει στρατηγικές μελέτης που το βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα και να συγκρατήσει πληροφορίες όπως: υπογράμμιση στο βιβλίο του με χρωματιστούς μαρκαδόρους, σε bullet points τα κύρια σημεία, περίληψη, λέξεις κλειδιά, ερωτήσεις-απαντήσεις, κλπ.;
  • Μήπως το παιδί μου έχει κάποια κενά;
  • Διαθέτει τεχνικές διαχείρισης άγχους που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές μεθόδους αξιολόγησης του Γυμνασίου;
  • Αναλαμβάνει υπεύθυνα τις υποχρεώσεις του ή κάνετε εσείς αυτά που πρέπει να κάνει το παιδί;
  • Μπορεί να εκφραστεί στον γραπτό λόγο με αποτελεσματικό τρόπο;
  • Μπορεί να κατανοήσει πληροφορίες από ένα κείμενο;
  • Μπορεί να συνεργαστεί με άλλους ή να κάνει ατομικά μια εργασία τύπου project;

Σπουδαίο ρόλο για την προετοιμασία των μαθητών τόσο συναισθηματικά όσο και γνωστικά φέρουν οι εκπαιδευτικοί, οι δάσκαλοι της έκτης τάξης, οι γονείς, και όσοι έρχονται σε επαφή με το παιδί, διαδραματίζοντας ο καθένας τον δικό του μοναδικό ρόλο, ώστε να είναι έτοιμοι για το γυμνάσιο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η προετοιμασία στον γνωστικό τομέα πρέπει να συμβαδίζει με τη συναισθηματική ενδυνάμωση. Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να τα συζητήσουν ώστε να αποφορτιστούν. Να τα ακούτε και να τους δείχνετε ότι σέβεστε τα ίδια αλλά και τους προβληματισμούς τους (Λιάπη, 2020).

Επισκεφτείτε το my-book.gr και ανακαλύψτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά της Α’ Γυμνασίου και την προετοιμασία τους!

Βιβλιογραφία

Κακαβούλης, Κ. (1984). Η μετάβαση των μαθητών από την πρωτοβάθμια στη μέση εκπαίδευση: ψυχολογικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις. Αθήνα: Ιδιωτική έκδοση.

Λιάπη, Δ. Α. (2020). Μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο: συναισθηματική νοημοσύνη και σχολική προσαρμογή (Διπλωματική εργασία). Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 2 =